Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 22/7/2013 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗΣ 23/7/2013

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά για τον καιρό της περιοχής μας θα δούμε τις καιρικές συνθήκες στον Ελληνικό χώρο. Η εβδομάδα ξεκινάει με μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα δώσει αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τοπικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι έντονες.
Η διαταραχή θα ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία με βροχές, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής. Από τις 06.00π.μ. θα σημειωθούν βροχές στην Θεσσαλία και Βόρεια Στερεά με έντονες καταιγίδες στην περιοχή των Σποράδων. Μέχρι το μεσημέρι οι βροχές και οι καταιγίδες θα εξαπλωθούν από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησος.Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας

Στον παρακάτω χάρτη του μοντέλου Αίολος βλέπετε τις περιοχές όπου θα σημειωθούν οι έντονες καταιγίδες.


Η περιοχή της Ραφήνας- Πικερμίου δεν θα επηρεαστεί από αυτήν την ατμοσφαιρική διαταραχή.Θα σημειωθεί μία πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση της έντασης του βόρειου ανέμου.

Συγκεκριμένα για την Δευτέρα ο καιρός στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι αίθριος με ανάπτυξη νεφώσεων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της ημέρας.Κατά χρονικά διαστήματα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής σε περιοχές γύρω από την Πεντέλη.Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αραιώσουν και ο καιρός θα είναι αίθριος για το υπόλοιπο της ημέρας.
Στον παρακάτω χάρτη παρατηρούμε την παρουσία νεφώσεων σύμφωνα με το μοντέλο wrf.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση ως προς την μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί στους 29 βαθμούς στην Ραφήνα και 31 βαθμούς στο Πικέρμι.Η ελάχιστη τιμή της θα πέσει στους 23 και 24 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.



Ο άνεμος θα είναι βόρειος με ένταση τα 4-5BF. Θα υπάρχουν χρονικά διαστήματα όπου οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν και τα 6BF.




Η υγρασία κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα φτάσει στο 43% στην Ραφήνα και στο 40% στο Πικέρμι.Τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες θα φτάσει στο 70% και 68% αντίστοιχα.
Η ατμοσφαιρική πίεση θα έχει τιμές στα 1010-1011hpa.

Στον Νότιο Ευβοϊκό ο άνεμος θα έχει ένταση τα 6-7 BF και το ύψος του κύματος θα φτάνει τα 1,80 μέτρα. Το ύψος του κύματος για την θάλασσα της Ραφήνας φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.



Για την Τρίτη ο καιρός στην περιοχή της Ραφήνας -Πικερμίου θα είναι αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας ως προς την μέγιστη τιμή της και κυμανθεί στους 30 βαθμούς στην Ραφήνα και στους 32,5 βαθμούς Κελσίου στο Πικέρμι.Η ελάχιστη τιμή της θα φτάσει στους 23 και 24 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.




Ο άνεμος θα είναι βόρειος με ένταση που θα φτάνει τα 4-5BF. Θα υπάρχουν χρονικά διαστήματα της ημέρας που ο άνεμος θα φτάνει και τα 6BF. 



Η υγρασία το μεσημέρι θα φτάσει στο 39% στην Ραφήνα και 40% στο Πικέρμι.Το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες θα φτάσει στο 65% και 61% αντίστοιχα.
Η ατμοσφαιρική πίεση θα φτάσει στα 1011-1012hpa.
Το ύψος του κύματος στην Ραφήνα απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη.



Από τα διεθνή και τοπικά μοντέλα καιρού έχουμε αναφέρει εδώ και αρκετές ημέρες ότι στα τέλη του μηνός και αρχές του επόμενου θα έχουμε μία θερμή εισβολή που θα ανεβάσει τον υδράργυρο σε επίπεδα καύσωνα.Φαίνεται αυτή η καυτή εισβολή να ξεκινάει με αύξηση της θερμοκρασίας από τις 29/7/2013 και σταδιακά να ανεβάζει τον υδράργυρο σε επίπεδα καύσωνα .Οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου δείχνουν με τα ως τώρα στοιχεία να είναι πολύ θερμές με θερμοκρασίες που θα αγγίζουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.Η περισσότερη ζέστη θα παρατηρείται στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ στην νησιωτική η παρουσία του ανέμου θα ρίχνει κάπως την θερμοκρασία. Το θερμό κύμα φαίνεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου γύρω στις 4-5/8/2013.

Παρατηρείστε τον παρακάτω χάρτη του ευρωπαϊκού μοντέλου καιρού για 31/7/2013



Βλέπετε το πολύ έντονο χρώμα που σταδιακά έρχεται από την Βόρειο Αφρική. Είναι η θερμή μάζα που λέμε και η οποία θα καλύπτει τον ελληνικό ουρανό με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας.Θα ενημερώνουμε συνεχώς για την πορεία αυτής της θερμής εισβολής αλλά και την χρονική της διάρκεια σε επόμενες μας αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου