Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Φέτος διανύουμε ένα δροσερό από θερμοκρασιακής άποψης καλοκαίρι το οποίο μας δίνει αρκετά φαινόμενα αστάθειας που οδηγούν σε μπουρίνια και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Η γενικότερη διάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων βοηθάει στην κάθοδο χαμηλών βαρομετρικών τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ατμοσφαιρικών συνθηκών που οδηγούν σε βίαιες εκδηλώσεις βροχών και καταιγίδων με τα επίπεδα νερού που πέφτουν να είναι πολύ υψηλά για αυτήν τη εποχή.

Η ατμοσφαιρική αστάθεια αποκαθίσταται σταδιακά κυρίως στην Νότια Ελλάδα συμπεριλαμβανόμενης και της περιοχής της Ραφήνας-Πικερμίου όπου μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε αίθριο καιρό με ανάπτυξη νεφώσεων τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα είναι μέτριας έντασης με Βόρεια διεύθυνση ενώ από την Κυριακή θα έχουμε μια αύξηση της έντασης τους.

Στην Βόρεια Ελλάδα τα θα έχουμε μία καθυστέρηση στην αποκατάσταση της ατμόσφαιρας και μέχρι την Κυριακή τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες θα σημειώνονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της χώρας.

Η θερμοκρασία μέχρι τέλους της εβδομάδας λόγω της αστάθειας θα παραμείνει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και στην Βόρειο Ελλάδα σε χαμηλά, ωστόσο από την Κυριακή και καθώς οδεύουμε στην νέα εβδομάδα ο υδράργυρος θα πάρει τη ανηφόρα.

Παρατηρείστε τον παρακάτω χάρτη των ατμοσφαιρικών πιέσεων.


Βλέπετε πάνω από την Τουρκία με το μπλε κύκλο ένα αβαθή βαρομετρικό χαμηλό και Βορειοδυτικά της χώρας με τις κόκκινες γραμμές υψηλές πιέσεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη αντικυκλώνα.
Ο συνδυασμός αυτός των βαρομετρικών συστημάτων στην περιοχή μας οδηγεί τους ανέμους στην Βόρεια -Βορειοανατολική διεύθυνση τους.

Παρατηρούμε στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη τις θερμοκρασίες στην χώρα μας το Σάββατο.



Στον επόμενο μετεωρολογικό χάρτη βλέπουμε τις περιοχές οι οποίες θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ριπές ανέμου στην χώρα μας.


Στον επόμενο μετεωρολογικό χάρτη βλέπουμε με το πορτοκαλί χρώμα και το γράμμα Α τον αντικυκλώνας ο οποίος προσπαθεί να ανέλθει προς την Βόρειο Ιταλία και αυτό οδηγεί σε κατέβασμα με το μπλε βέλος χαμηλών βαρομετρικών και συνεπώς πτώση της θερμοκρασίας αυτήν την εβδομάδα στην χώρα μας.


Παρατηρούμε παρακάτω την διάταξη των συστημάτων στον Ευρωπαϊκό χώρο με κατέβασμα χαμηλών που συνοδεύονται από ψυχρές αέριες μάζες Βορειοδυτικά της Ιταλίας και στην Βόρεια Γαλλία προς το τέλος της εβδομάδας.



Με την τωρινή επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων τα βαρομετρικά συστήματα από τον ωκεανό δείχνουν να περνούν βορειότερα από την Νότιο Ευρώπη και έτσι το πιο επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να είναι ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με κανονικές και λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Απομένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.



Από την νέα εβδομάδα όλα δείχνουν ότι ο υδράργυρος θα ανεβαίνει σταδιακά και υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις θα επικρατήσουν στην χώρα μας.

Θα δίνουμε αναλυτικά τον καιρό της περιοχή μας σε οτιδήποτε έκτακτο διαπιστώνουμε από την επεξεργασία των δεδομένων. Το φετινό καλοκαίρι όπως έχουμε δει έχει διαψεύσει τις αρχικές μακροπρόθεσμες προβλέψεις για θερμό και επίσης χαρακτηρίζεται από μεγάλες εναλλαγές σε επίπεδο φαινομένων και θερμοκρασιών.

Μετεωγράμματα ensemple στην περιοχή μεταξύ Πικέρμι -Ραφήνα.




Ensemple στην περιοχή Αρίωνος της Ραφήνας.



Παρατηρούμε ότι με την τωρινή επεξεργασία των δεδομένων δεν προκύπτει βροχή παρά μόνο στις 24/7. Πάντα επιφυλασσόμαστε για την ευμεταβλητότητα του φυσικού φαινομένου που λέγεται καιρός.
Ensemple στον παρακάτω πίνακα από την παραθαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.



Mετεωγράμματα Ραφήνας.







Μετεωγράμμτα αστάθειας στην Ραφήνα.






Μετεωρολογικός χάρτης ανέμων στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου.



Mετεωρολογικός χάρτης στα 5.000μ της Παρασκευής.


Μετεωρολογικός χάρτης ανέμων την Παρασκευή

Μετεωρολογικός χάρτης 700hpa όπου παρατηρούμε την ατμοσφαιρική υγρασία για την Παρασκευή.



Μετεωρολογικός χάρτης 850hpa όπου διαπιστώνουμε τις θερμοκρασίες για την Παρασκευή. Σε αυτόν τον χάρτη διαπιστώνετε με το έντονο κόκκινο χρώμα τις θερμές μάζες αέρα και τις περιοχές όπου θα έχουμε ζέστη.


Μετεωρολογικός χάρτης που απεικονίζει στο κόκκινο την θερμή μάζα που εισέρχεται στην Ιβηρική Χερσόνησο αύριο Παρασκευή και με το κίτρινο χρώμα την κάθοδο πιο ψυχρών για την εποχή μαζών στην περιοχή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου