Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε βάση των ατμοσφαιρικών δεδομένων και της διάταξης των ατμοσφαιρικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη την τάση του καιρού μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αλλά και μία πιθανή πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο.

Το βαρομετρικό χαμηλό που μας επηρέασε αυτήν την εβδομάδα απομακρύνεται Νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου.





Στον παραπάνω χάρτη βλέπετε το βαρομετρικό χαμηλό με το γράμμα L Νότια της Κύπρου το οποίο έδωσε τις βροχές που είχαμε σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Από το απόγευμα  της Κυριακής θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας θερμές αέριες μάζες από την Αφρική οι οποίες θα συναντηθούν με ψυχρές αέριες μάζες που παρέμειναν στο χώρο από την διέλευση του βαρομετρικού που μας επηρέασε.
Στο πρώτο μισό της εβδομάδας που έρχεται και με την στροφή των ανέμων σε Νότιες διευθύνσεις η θερμοκρασία θα ανέβει στην χώρα μας μέχρι και την Τετάρτη.

Παρατηρείστε στον παρακάτω χάρτη τα ατμοσφαιρικά συστήματα.

Βλέπετε πάνω από την περιοχή της Ιταλίας ένα βαρομετρικό χαμηλό με το θερμό του μέτωπο πιο μπροστά και το ψυχρό μέτωπο να ακολουθεί( είναι η μαύρη γραμμή με τα τριγωνάκια).

Δείτε την προσέγγιση του χαμηλού καλύτερα στον επόμενο χάρτη.



Με το κόκκινο είναι το θερμό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού και με το μπλε το ψυχρό μέτωπο που ακολουθεί. Η πορεία του χαμηλού θα είναι Βορειοανατολική και θα επηρεάσει κυρίως από την Δευτέρα και Τρίτη την Βορειοδυτική Ελλάδα με βροχές ενώ η Ανατολική Ελλάδα θα έχει μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις μας το κατά πόσο θα επηρεαστεί από αυτήν την καιρική αλλαγή η περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου η οποία δεν θα έχει την ένταση που είχε η προηγούμενη.

Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας δηλαδή από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε στροφή των ανέμων και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας τόσο ως προς την μέγιστη όσο και ως προς την ελάχιστη τιμή της. Η πτώση θα είναι πιο αισθητή στην Βόρειο Ελλάδα.


Στον παραπάνω χάρτη βλέπετε με το πράσινο χρώμα την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών που θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από την Πέμπτη.


Την Παρασκευή παρατηρείτε στον παραπάνω μετεωρολογικό χάρτη τις αέριες μάζες που είναι κρύες πάνω από την ατμόσφαιρα της χώρας μας ενώ στην δυτική Ευρώπη με το κόκκινο χρώμα έχουμε άνοδο αντικυκλώνα δηλαδή υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις με αποτέλεσμα να έχουμε εκεί καλές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασιακά για την εποχή.

Όλα τα προγνωστικά στοιχεία των μετεωρολογικών μοντέλων συγκλίνουν στο ότι ο καιρός στην χώρα μας στα τέλη Νοεμβρίου θα αρχίσει να κρυώνει και έτσι θα μπει ο Δεκέμβριος.
Φαίνεται ότι στην ΑνατολικηΕυρώπη και στην πεδιάδα της Ρωσίας συγκεντρώνεται αρκετές ψυχρές αέριες μάζες πολική προέλευσης οι οποίες δείχνουν τα μετεωρολογικά στοιχεία ότι έχουν τάση να κατέλθουν προς τα κάτω στην Βαλκανική Χερσόνησο και κατά επέκταση και στην Ελλάδα και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα όπου θα έχουμε χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.



Ο παραπάνω χάρτης μας δείχνει την ατμοσφαιρική κατάσταση στα τέλη του μήνα. Με το μπλε χρώμα πάνω από την Ρωσία συγκεντρώνεται αρκετό κρύο το οποίο λόγω της ανόδου του Αζορικού αντικυκλώνα στην Βορειοδυτική Ευρώπη θα κατέλθει προς τα Βαλκάνια και θα επηρεάσει την χώρα μας με πτώση της θερμοκρασίας αλλά και εκδήλωση φαινομένων.


Οι θερμοκρασίες που δείχνει ο παραπάνω χάρτης στα τέλη Νοεμβρίου είναι στα 1500μ πάνω από το έδαφος της χώρας μας. Θα προσθέτετε περίπου 10 βαθμούς για να βρίσκετε κατά προσέγγιση την θερμοκρασία εδάφους. Ο χάρτης δείχνει την μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι στα 1500μ.Παρατηρείστε στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Θράκης πόσο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες.


Με τον παραπάνω μετεωρολογικό χάρτη βλέπουμε τις ατμοσφαιρικές πιέσεις στα τέλη Νοεμβρίου στην χώρα μας. Βλέπετε πόσο κοντά είναι οι άσπρες γραμμές με την αλλαγή των πιέσεων που υποδηλώνει αυτό ότι ο άνεμος θα έχει Βόρεια διεύθυνση και θα είναι μεγάλης έντασης.



Από πλευράς φαινομένων στα τέλη του μήνα θα έχουμε βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά όπως φαίνονται στον παραπάνω χάρτη με το μπλε χρώμα.

Ο Δεκέμβριος που ακολουθεί θα είναι στις αρχές του αρκετά κρύος μήνας ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα ενώ οι αποκλίσεις στην θερμοκρασία μεταξύ Βόρεια και Νότιας Ελλάδας σε ορισμένες περιοχές θα είναι αρκετά μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου