Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 27/12/2014

Μπήκαμε στο πρώτο κύμα κακοκαιρίας όπως είχαμε προγενέστερα αναφέρει. Βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική προχωράει Βορειοανατολικά και προσεγγίζει από το απόγευμα της Παρασκευής την Βορειοδυτική και από αύριο την Βορειοανατολική χώρα με βροχές στα παραθαλάσσια και πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας μας.
Πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και πολλοί οικισμοί στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα έχουν χιονοστρώσεις.
Το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Κυριακής όπου θα έχουμε πρόσκαιρη βελτίωση. Από το απόγευμα της Κυριακής θα έχουμε προσέγγιση του δεύτερου και πιο ψυχρού κύματος κακοκαιρίας που θα διαρκέσει μέχρι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Πριν αναφερθούμε στον αυριανό καιρό της περιοχής της Ραφήνας-Πικερμίου θα δούμε αναλυτικά την ατμοσφαιρική διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και την προσέγγιση του χαμηλού στην χώρα μας.

Ξεκινάμε το καιρικό μας ταξίδι από τον μετεωρολογικό δορυφόρο για να δούμε πως απεικονίζεται αυτήν την στιγμή η χώρα μας.




Όπως θα δούμε στους παρακάτω χάρτες ο Αζορικός αντικυκλώνας μετακινήθηκε αφού ισχυροποιήθηκε σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη με αποτέλεσμα να κατέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από τον Βόρειο Πόλο οι οποίες περνώντας από την Ρωσική πεδιάδα καταλήγουν στην Βαλκανική Χερσόνησο. Οι αέριες μάζες αυτές έρχονται εξασθενημένες και παρόλα αυτά ρίχνουν αρκετά την θερμοκρασία στην χώρα μας.

Ο παρακάτω χάρτης είναι από το Αμερικανικό μοντέλο gfs.





 Μετεωρολογικός χάρτης από το Ευρωπαϊκό Γερμανικό μοντέλο.



Μετεωρολογικός χάρτης από το Αγγλικό μοντέλο UKMO.




 Στους τρεις παραπάνω μετεωρολογικούς χάρτες παρατηρείτε την άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα με το πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα δεξιά της Πορτογαλίας να ανεβαίνει σε Βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από την Βορειοανατολική Ευρώπη προς την χώρα μας.
Δηλαδή ο Αζορικός αντικυκλώνας λειτουργεί ως εμποδιστής σε βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό και κινούνται ανατολικά. Έτσι οι κρύες μάζες είναι αναγκασμένες από τον Πόλο να κινηθούν ανατολικά και στην συνέχεια να κατέλθουν νότια όπως απεικονίζονται στους χάρτες με το μπλε και πράσινο χρώμα.

Καλύτερα διακρίνετε στον τελευταίο χάρτη το κυκλικό πράσινο χρώμα με εσωτερικά μπλε χρώμα. Είναι η κάθοδος του κρύου και έχοντας αυτό το σχήμα το ονομάζουμε αυλώνα.
Οι χάρτες μας δείχνουν αυτήν την ατμοσφαιρική κατάσταση στα 1500μ πάνω από την επιφάνεια της Ευρώπης.
Αποτέλεσμα της καθόδου αυτού του αυλώνα είναι η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Ιταλίας το οποίο παίρνοντας αρκετά ποσοστά υγρασίας από την θερμή Μεσόγειο και το Ιόνιο Πέλαγος θα κινηθεί ανατολικά -Βορειοανατολικά προς την χώρα μας και θα αποτελέσει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας.
Το βαρομετρικό χαμηλό που θα βρίσκεται στην επιφάνεια θα υποστηρίζεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τον αυλώνα που είχαμε αναφέρει και έτσι οι βροχοπτώσεις λόγω της κρύας ατμόσφαιρας θα μετατρέπονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε χιονοπτώσεις.




Αύριο το βαρομετρικό χαμηλό περνάει από την χώρα μας και στον παραπάνω χάρτη επιφανείας απεικονίζεται με την γραμμή που έχει τριγωνάκια πάνω από τον Ελλαδικό χώρο που σημαίνει ότι έχουμε ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας.

Η γενικότερη ατμοσφαιρική κατάσταση απεικονίζεται σε μετεωρολογικούς χάρτες των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μοντέλων όπου διαφαίνεται η ατμόσφαιρα του Βόρειου Πόλου.








Με το μοβ χρώμα απεικονίζεται η ατμόσφαιρα της Αρκτικής και με το μπλε χρώμα το κρύο που συσσωρεύεται γύρω από αυτήν. Το κρύο αυτό στροβιλίζεται για αυτό χαρακτηρίζεται ως πολικός στρόβιλος. Παρατηρείται την εισοχή του Αζορικού αντικυκλώνα προς τα Βόρεια με αποτέλεσμα την μετακίνηση κρύου ανατολικά προς την χώρα μας. Αν παρατηρείστε προσεκτικά θα δείτε πως η χώρα μας καλύπτεται από το κρύο μπλε χρώμα απόρροια της ανόδου του αντικυκλώνα στα δεξιά με το κίτρινο χρώμα.

Με την άνοδο του Αντικυκλώνα έχουμε και αλλαγή της πορείας του πολικού αεροχειμμάρου ενός ταχέως ρεύματος κρύου αέρα που λόγω της συγκεκριμένης ατμοσφαιρικής κατάστασης ακολουθεί την πορεία που απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη.





 Ο πολικός αεροχείμαρος σπρώχνει τις κρύες μάζες του αυλώνα χαμηλών πιέσεων που απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη με τα βελάκια.




Για την καιρική αυτή αλλαγή συμφωνούν και οι δείκτες του ΝΑΟ και ΑΟ τους οποίους θα εξηγήσουμε σε άλλη ανάρτηση για την σημασία και την λειτουργία τους στην πρόγνωση του καιρού.




Ας δούμε την καιρική κατάσταση που θα επικρατήσει αύριο στην Ευρώπη από πλευράς φαινομένων σύμφωνα με το μοντέλο WRF




 Θα δούμε αναλυτικά τον αυριανό καιρό στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου.

Αύριο Σάββατο ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι νεφελώδης με αρκετά διαστήματα ήλιου αλλά και πιθανότητας ασθενούς βροχής.

Αναλυτικά ο καιρός στην περιοχή μας.

01.00-16.00π.μ. Καιρός νεφελώδης με διαστήματα ανοιγμάτων στον ουρανό.

06.00-09.00π.μ. Καιρός νεφελώδης με διαστήματα αραιών νεφώσεων που προς το τέλος της περιόδου θα πυκνώνουν σταδιακά.

09.00-14.00μ.μ. Καιρός με εναλλαγές. Θα υπάρχουν διαστήματα νεφώσεων παρουσία ήλιου, διαστήματα πυκνών νεφώσεων και διαστήματα όπου οι νεφώσεις μπορεί και να δώσουν ασθενή βροχή. Η πιθανότητα ασθενούς βροχής σε μικρά διαστήματα είναι στην Ραφήνα και στο Πικέρμι ενώ στην ορεινή περιοχή της Ραφήνας και του Πικερμίου κυρίως στην γύρω περιοχή της Πεντέλης υπάρχει πιθανότητα μέτριας εκδήλωσης βροχής.

Χαρακτηριστικό της αυριανής ημέρας θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας η οποία στην Ραφήνα θα κυμανθεί στους 5-12 βαθμούς και στο Πικέρμι στους 4-11 βαθμούς.

Ο άνεμος θα έχει Βόρεια διεύθυνση και η ένταση του θα φτάνει τα 3-4bf.

Η υγρασία στην πόλη της Ραφήνας θα κυμανθεί στα 63-97% και στο Πικέρμι στα 60-95%.

Η ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή θα πάρει τιμές στα 1011-1014hpa με ανοδική πορεία.

Στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού η ένταση του ανέμου θα φτάνει τα 4-5bf και το μέγιστο ύψος των κυμάτων στα 0,9μ.
Στην θάλασσα της Ραφήνας η μέγιστη θερμοκρασία νερού θα κυμανθεί στους 14,3 βαθμούς Κελσίου.

Μετεωρολογικοί χάρτες βροχής.











Μετεωρολογικοί χάρτες θερμοκρασίας.










Μετεωρολογικοί χάρτες ανέμων.







Μετεώγραμμα Ραφήνας.




ensemple περιοχής Αρίωνος Ραφήνας.




ensemple περιοχής λιμανιού Ραφήνας.



Tα ensemple είναι γραφήματα όπου 20 σενάρια διαφορετικών μετεωρολογικών παραμέτρων τρέχουν ταυτόχρονα. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την επεξεργασίας τους από τις 31/12 θα έχουμε μεγάλη πτώση θερμοκρασίας και πιθανός εκδήλωση φαινομένων.

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου