Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΡΙΤΗΣ 12/1/2016


Ο καιρός αύριο θα παρουσιάζει εκδήλωση φαινομένων βροχής στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ηλιοφάνεια με παρουσία νεφώσεων οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα είναι πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα είναι από Νότιες διευθύνσεις οι οποίοι θα ανεβάσουν την μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας που σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ελλάδας θα αγγίξει και τους 20 βαθμούς Κελσίου.


Βλέπετε στον παραπάνω χάρτη με τα πορτοκαλί βέλη την μεταφορά των θερμών αερίων μαζών που θα ανεβάσουν αύριο την θερμοκρασία  . Στην Βορειοδυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία έχουμε παρουσία ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες όπως απεικονίζεται με τα μπλε βέλη και ισχυρή εκδήλωση φαινομένων.

Πριν μιλήσουμε για την επικείμενη κακοκαιρία αύριο στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου δεν προβλέπετε ιδιαίτερη καιρική αλλαγή παρά μόνο μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στην μέγιστη τιμή που θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου και αύξηση της έντασης των Νοτίων ανέμων στα 5bf..


Το κύμα της κακοκαιρίας που διαφαίνεται να πλήττει από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου την χώρα μας επιβεβαιώνεται από τα μετεωρολογικά μοντέλα
Θέλω να τονίσω ότι αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η παρουσία του ψύχους . Οι χιονοπτώσεις και γενικότερα η εκδήλωση των φαινομένων που θα συνοδεύουν αυτήν την καιρική αλλαγή δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν αφού η παρουσία τους θα οφείλεται στην ύπαρξη βαρομετρικού χαμηλού την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η επιβεβαίωση των εκδηλώσεων γίνεται 2-3 ημέρες πριν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή παρατηρώντας τον μετεωρολογικό χάρτη του Βόρειου πόλου.



Το μπλε και το μοβ χρώμα απεικονίζει τον πολικό στρόβιλο.
Αυτό που θα συμβεί σταδιακά από την Τετάρτη και μετά θα είναι η διάσπαση αυτή του πολικού στροβίλου σε τρία μέρη. Στον Καναδικό, στον Σκανδιναβικό και στον Σιβηρικό.
Αυτό το σπάσιμο των λοβών οφείλεται σε σφήνες υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων.

Εμάς μας ενδιαφέρει ο Σκανδιναβικός λοβός. Αριστερά από την Πορτογαλία στα νησιά Αζόρες ισχυροποιείται ένας αντικυκλώνας που τον ονομάζουμε Αζορικό. Αυτός έχει πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις οι οποίες δεν αφήνουν να διαπεράσει από μέσα του βαρομετρικά χαμηλά.
Από την Πέμπτη αυτός  ο αντικυκλώνας θα επεκταθεί προς τα Βόρεια με πιθανή ανατολική Βορειοανατολική πορεία σε πολύ υψηλά γεωγραφικά πλάτη.Ταυτόχρονα μία σφήνα υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων από την Σιβηρία θα προχωρήσει δυτικά και έτσι ο πολικός Σκανδιναβικός λοβός θα εγκλωβιστεί στην ατμοσφαιρική επιφάνεια της Ευρώπης βάζοντας την στην κατάψυξη.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επέκταση του Αζορικού αντικυκλώνα που αλλάζει όλη την ατμοσφαιρική ροή. Η συνήθης ατμοσφαιρική ροή είναι η ζωνική όπου τα ατμοσφαιρικά συστήματα κινούνται από δυτικά προς τα ανατολικά. Με την επέκταση των πολύ υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων αυτή η ροή αποκόπτεται και γίνεται μεσημβρινή δηλαδή από Βορρά σε Νότο και αυτό είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την αλλαγή του καιρού.

Παρατηρούμε τον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη



Με το Α απεικονίζονται οι πολύ υψηλές πιέσεις του Αντικυκλώνα που καταφέρνει να ανέβει υψηλά σε γεωγραφικά πλάτη κυρίως στην Βορειοδυτική Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή της Ατλαντικής ροής δηλαδή την μετακίνηση των συστημάτων από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Μεσόγειο θάλασσα. Έτσι οι πολύ υψηλές πιέσεις σπρώχνουν σε κατάβαση πολικές αέριες μάζες από την Ρωσική πεδιάδα προς την Βαλκανική και Αδριατική Χερσόνησο.

Αυτό το βλέπουμε και στον επόμενο χάρτη.



Οι ζεστές μάζες αέρα στο πορτοκαλί φόντο και η κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών στο μπλε φόντο.
Ακόμη την μεγάλη αυτή καιρική αλλαγή την επιβεβαιώνουμε στον παρακάτω χάρτη.



Η θέση του αντικυκλώνα είναι ανατολικά και η κατάβαση των αερίων μαζών απεικονίζεται με τα βέλη. Αυτό που μένει να συγκεκριμενοποιήσουμε είναι την ακριβή κάθοδο των πολικής προέλευσης μαζών που θα γίνει σε συνδυασμό με την ακριβή  θέση του αντικυκλώνα.
Η θέση των ατμοσφαιρικών αυτών συστημάτων θα δώσει και την ένταση του κρύου στην χώρα μας.

Επομένως έχει πλέον επιβεβαιωθεί η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών και μένει να δούμε σε λίγες ημέρες την εκδήλωση των φαινομένων. Αυτή οφείλεται στην έλευση βαρομετρικού χαμηλού το οποίο ανάλογα με τους υδρατμούς που θα πάρει από τα νερά της Μεσογείου θα δώσει πυκνές ή ασθενείς χιονοπτώσεις.
Επειδή ο καιρός είναι το πιο ευμετάβλητο φυσικό φαινόμενο και η αλλαγή της πορείας των ατμοσφαιρικών συστημάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες θα παρατηρούμε και θα ενημερώνουμε συνεχώς για αυτήν την καιρική μεταβολή που θα πλήξει την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου