Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 25/1/2016


Το καιρικό αυτό μοτίβο του Σαββατοκύριακου θα διατηρηθεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και η εκδήλωση των φαινομένων θα είναι τοπικού χαρακτήρα και ασθενούς έντασης.

Με το προηγούμενο πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας παρατηρούμε στα δυτικά της χώρας μας πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις του Αζορικού αντικυκλώνα.



Οι πολύ υψηλές αυτές πιέσεις απεικονίζονται με το πορτοκαλί χρώμα και το κέντρο του αντικυκλώνα με το γράμμα Α.
Στα δυτικά μας και στο όριο που ξεκινούν οι υψηλές πιέσεις όπου συγκλίνουν με τις χαμηλές πιέσεις δημιουργούνται δευτερογενή μικρά αβαθή βαρομετρικά χαμηλά τα οποία επηρεάζουν κάποιες περιοχές της χώρας μας μεταξύ αυτών και την περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου.
Αυτό οφείλεται στην ασταθή ατμοσφαιρική κατάσταση και τα φαινόμενα είναι καθαρά τοπικού χαρακτήρα με περιοδική συχνότητα.

Θέλω σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι μετά από πολλές ημέρες καλοκαιρίας όπου αντικυκλωνικές συνθήκες είχαν επικρατήσει σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το συσσωρευμένο κρύο που παρέμεινε στον Βόρειο Πόλο βρήκε από τα μέσα του Ιανουαρίου δίοδο για να κατέλθει μέχρι την Μεσόγειο ενώ οι θερμές αέριες μάζες ανέβηκαν ανατολικά από την Ευρώπη μέχρι το ύψος της Γροιλανδίας.



Βλέπετε στην παραπάνω απεικόνιση με το κόκκινο γράμμα Β την κάθοδο πολικής προέλευσης αερίων μαζών και με το γράμμα Α και τα κίτρινα βέλη την άνοδο θερμών υποτροπικών αερίων μαζών.

Από την Τετάρτη τα ατμοσφαιρικά δεδομένα αλλάζουν και αντικυκλωνικές συνθήκες θα καλύψουν σχεδόν όλη την ατμόσφαιρα της Μεσογείου.



Βλέπετε παραπάνω με το κίτρινο βέλος την μετακίνηση θερμών αερίων μαζών προς την Μεσόγειο και μέρος της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ψυχρών αερίων μαζών σε ανώτερα γεωγραφικά πλάτη.

Παρατηρείστε προσεκτικά τον παρακάτω χάρτη.



Το κέντρο του αντικυκλώνα που απεικονίζεται με το γράμμα Α βρίσκεται πάνω από την ατμόσφαιρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Σταδιακά οι θερμές αέριες μάζες θα επεκτείνονται ανατολικά και θα καλύψουν όλη την Μεσόγειο αλλά και μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης.
Αυτό σημαίνει πως από την Τετάρτη και μετά σταδιακά η θερμοκρασία θα ανεβαίνει και μάλιστα η άνοδος θα φτάσει σε επίπεδα υψηλότερα αρκετά για την εποχή.

Μπαίνουμε μάλλον στις Αλκυονίδες ημέρες και αυτές οι καλές καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και τις αρχές του Φεβρουαρίου. Από τις 5-6 Φεβρουαρίου φαίνεται πως ο ισχυρός Αντικυκλώνας θα αρχίζει να εξασθενεί .
Όταν αρχίζει να εξασθενεί ο Αντικυκλώνας τότε συνήθως πολική δίνη βρίσκει διέξοδο και κατέρχονται πολικής προέλευσης αέριες μάζες σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
Επομένως αφού διαβλέπουμε από τις 5-6 Φεβρουαρίου περίπου την αρχή της εξασθένησης του Αντικυκλώνα σημαίνει πως στα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε εισβολή στην ατμόσφαιρα της χώρας μας πολικής προέλευσης αερίων μαζών και επομένως κακοκαιρία.

Αύριο Δευτέρα ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι νεφελώδης με διαστήματα παρουσίας ήλιου αλλά και διαστήματα που οι νεφώσεις θα είναι πιο πυκνές και μπορεί να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ημιορεινές ζώνες και χιονόνερο στην Ραφήνα. Στο Πικέρμι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν νιφάδες χιονιού καθαρά τοπικού χαρακτήρα
Θα είναι ένας καιρός γενικά με εναλλαγές αφού η σύγκλυση των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα είναι δευτερογενής και επομένως τα όποια φαινόμενα θα έχουν χαμηλή ένταση και χρονική διάρκεια.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στην Ραφήνα στους 4-7 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 2-6 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.







Ο άνεμος θα έχει Βόρεια διεύθυνση με ένταση που δεν θα ξεπερνά τα 3-4bf.
Αυξημένη υγρασία θα έχουμε σε όλη την διάρκεια της ημέρας ενώ οι ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από την περιοχή θα έχουν συνεχή ανοδική τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου