Δεν είναι πρωτοφανές αλλά και ούτε συνηθισμένο φαινόμενο η παρουσία καύσωνα τον Ιούνιο.
Όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την έλευση ενός πολύ δυνατού σε ένταση αλλά μικρής χρονικής διάρκειας θερμικού φαινομένου από την Παρασκευή και μέχρι την Δευτέρα ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Θα σας αναλύσουμε την έκβαση αυτού του ατμοσφαιρικού φαινομένου.
Αρχικά πρέπει να παρατηρήσουμε τον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη στα 500hpa δηλαδή στα 5.000μ ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όπου εκεί διαμορφώνονται οι καιρικές και ατμοσφαιρικές διεργασίες.
Το χαμηλό αυτό συνοδεύεται από κρύες αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα και δίνει φαινόμενα βροχών και καταιγίδων.
Το χαμηλό αυτό σταδιακά θα κατηφορίσει επηρεάζοντας την Ιβηρική Χερσόνησο μεταφέροντας ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες όπως απεικονίζεται παραπάνω με το πράσινο χρώμα.
Αυτή η κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών θα οδηγήσει σε μετακίνηση των θερμότερων αερίων μαζών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα της Βορειοδυτικής Αφρικής. Καθώς θα κατέρχονται οι κρύες μάζες προς την Ιβηρική Χερσόνησο θα οδηγήσουν σε παρεκτροπή θερμότερων αερίων μαζών από την Αφρική οι οποίες θα κινηθούν Βορειοανατολικά. Αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες απεικονίζονται στον παραπάνω χάρτη με το κόκκινο χρώμα.
Δείτε όσα έχουμε μέχρι τώρα αναφέρει πως απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη.
Τον επερχόμενο καύσωνα που θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου οι Ιταλοί μετεωρολόγοι τον αποκαλούν Σκηπίωνα. Δηλαδή του απέδωσαν το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού που έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες στην Βορειοδυτική Αφρική στο σημείο δηλαδή όπου ξεκινούν την μετακίνηση τους οι πολύ θερμές αέριες μάζες.
Χαρακτηριστικό της επερχόμενης θερμικής εισβολής στην χώρα μας θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θερμές αέριες μάζες θα έχουν μεγάλο ατμοσφαιρικό πάχος δηλαδή θα καλύψουν σε υψόμετρο πολλά ατμοσφαιρικά στρώματα και αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα την θερμοκρασία.
Από την Παρασκευή ο υδράργυρος θα παίρνει την ανηφόρα ιδιαίτερα σε ηπειρωτικές περιοχές ενώ στις παράκτιες η αύρα θα προσπαθεί να αντιστέκεται στην υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας.
Η κορύφωση του καύσωνα θα είναι το Σαββατοκύριακο όπου θα φτάσουμε σε ορισμένες περιοχές τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. Στις αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ το Σάββατο σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας θα αγγίξει και τους 41-41,5 βαθμούς Κελσίου. Ίδια κατάσταση θα επικρατήσει και την Κυριακή ενώ από την Δευτέρα και σταδιακά ο υδράργυρος θα πέφτει για να φτάσουμε την Τρίτη σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Θα επισημάνω δύο χαρακτηριστικά.
Πολύ υψηλές θα είναι και οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Στο Σαββατοκύριακο οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τους 28 βαθμούς Κελσίου γεγονός που δείχνει την πολύ μεγάλη θερμική ένταση του καύσωνα.
Ο άνεμος μέχρι και το Σάββατο θα είναι ήπιας έντασης και δεν θα ξεπερνά τα 2-3bf.
Στην συνέχεια από την Κυριακή θα έχουμε μία ατμοσφαιρική ανακατανομή των αερίων μαζών. Οι θερμικές αυτές μάζες θα ενεργοποιήσουν το θερμικό βαρομετρικό χαμηλό της Κύπρου το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις στην χώρα μας θα ενεργοποίηση το γνωστό μας μελτέμι. Δηλαδή τον Βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος στο Αιγαίο θα φτάνει τα 5 και τοπικά στις Κυκλάδες τα 6bf όπως απεικονίζεται παρακάτω.
Σας παραθέτω έναν ακόμη θερμοκρασιακά χάρτη της χώρας για την ημέρα του Σαββάτου.
Ας περιοριστούμε στον καιρό της περιοχής Ραφήνας-Πικερμίου.
Ο καιρός αύριο Παρασκευή θα είναι αίθριος σε όλη την διάρκεια της ημέρας.
Η Θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στην Ραφήνα στους 28-35 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 29-36 βαθμούς Κελσίου.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ Ραφήνας και Πικερμίου που θα οφείλονται στην θαλάσσια αύρα .
Ο άνεμος θα είναι από Βορειοανατολική διεύθυνση και η ένταση του δεν θα ξεπερνά τα 3bf.
Η ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή θα πάρει τιμές στα 1014-1016hpa.
Το ύψος των θαλάσσιων κυμάτων για αύριο Παρασκευή απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου