Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 24/10/2016 ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗς ΕΒΔΟΜΆΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.


Πολύ μεγάλα προβλήματα δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα μας και ιδιαίτερα περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Η περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου δέχτηκε το κύμα κακοκαιρίας με βροχή ισχυρής έντασης η οποία σε δεύτερη φάση συνοδεύτηκε από έντονης έντασης ανέμους.

Αύριο Δευτέρα όπως δείχνει και ο παρακάτω χάρτης επιφανείας δεν θα δεχτεί επίδραση βαρομετρικού χαμηλού.




 όπως βλέπετε παραπάνω μεγάλα βαθιά βαρομετρικά χαμηλά δημιουργούνται στον Ατλαντικό Ωκεανό ενώ η Δυτική Ευρώπη μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο δέχεται την επίδραση χαμηλού που συνοδεύεται από βροχές.

Επομένως μέχρι και την Τετάρτη οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας θα είναι ήλιος με νεφώσεις και η παρουσία του Βορειοανατολικού ρεύματος θα ρίξει την θερμοκρασία ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα.

Αύριο Δευτέρα στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα έχουμε αίθριο καιρό με παρουσία αραιών νεφώσεων στον ουρανό.
Ωστόσο από τις 00.00 - 03.00 π.μ. ο ουρανός θα είναι καλυμμένος από αρκετά νέφη και το ενδεχόμενα ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχής είναι υπαρκτός.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Ραφήνας θα κυμανθεί από 16-20,5 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 15-20 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.




 Ο άνεμος θα είναι Βόρειας-Βορειοανατολικής διεύθυνσης με ένταση που θα αγγίζει τα 4-5bf.




 Η υγρασία θα είναι αυξημένη και θα πάρει τιμές στα 53%-88%.
Η ατμοσφαιρική πίεση θα έχει υψηλές τιμές και θα φτάσει στα 1021-1025hpa.

Αυτές οι καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και την ημέρα της Τετάρτης.

Με την ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων αλλά και την μελέτη των μετεωρολογικών μοντέλων διαπιστώνεται μία καιρική μεταβολή για το τριήμερο της 28 Οκτωβρίου.

Μέχρι την Τετάρτη δεν θα έχουμε καμία καιρική μεταβολή.  Παρατηρούμε τον παρακάτω χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας.


Ο Αζορικός αντικυκλώνας όπως απεικονίζεται με το κόκκινο χρώμα ανέρχεται από την Τετάρτη σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και φτάνει μέχρι και την Σκανδιναβική Χερσόνησο.
Επομένως όλη η Δυτική Ευρώπη για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα βρίσκεται κάτω από πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις γεγονός που μεταφράζεται σε καλοκαιρία.

Οι πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις που θα αναπτυχθούν στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Ευρώπης δεν θα επιτρέπουν την μετακίνηση των βαρομετρικών χαμηλών από τον Ατλαντικό Ωκεανό ανατολικά . Το αποτέλεσμα θα είναι η αποκοπή αυτής της ατλαντικής ροής.

Αυτή η ατμοσφαιρική διάταξη θα οδηγήσει τις κρύες μάζες του Βόρειου Πόλου να κινηθούν ανατολικά προς την Βορειοανατολική Ευρώπη και στην συνέχεια με την επίδραση του Σιβηρικού αντικυκλώνα να κατέλθουν σε νότια πορεία μέχρι και την Βαλκανική Χερσόνησο.

Οι θερμές αυτές μάζες που θα καλύψουν την ατμόσφαιρα της Δυτικής Ευρώπης απεικονίζονται και στον παρακάτω χάρτη.



Από την στιγμή που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν μπορεί να περάσει μέσα από το κόκκινο χρώμα που απεικονίζεται στον παραπάνω χάρτη αέριες μάζες από τον Βόρειο Πόλο με την βοήθεια του πολικού αεροχειμμάρου ακολουθούν ανατολική και στην συνέχεια νότια πορεία. Αυτές οι μάζες θα είναι πολύ ψυχρές .

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζεται η πορεία του πολικού αεροχειμμάρου που σπρώχνει αυτές τις πολύ κρύες μάζες και οι οποίες καταλήγουν στην Νότιο Μεσόγειο και κατά επέκταση και στην χώρα μας.



Η άνοδος του αντικυκλώνα πάνω από την ατμόσφαιρα της Δυτικής Ευρώπης και ταυτόχρονα η κάθοδος των ψυχρών μαζών προς την περιοχή μας απεικονίζεται και στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη σε ύψος 1500 μ

.

 Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι από την Πέμπτη το πρωί λόγω αυτής της αναδιάταξης των ατμοσφαιρικών συστημάτων πάνω από τον Ευρωπαϊκό χώρο θα έχουμε μεταβολή του καιρού με είσοδο στην ατμόσφαιρα της χώρας μας ψυχρών αερίων μαζών.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας για το τριήμερο της 28 Οκτωβρίου η οποία θα είναι αισθητή σε όλη την χώρα αλλά στην Βόρεια και Κεντρική θα είναι πολύ μεγάλη. Μιλάμε για μία πτώση του υδραργύρου στην Βόρεια Ελλάδα της τάξεως των 15 βαθμών Κελσίου.

Το επόμενο χαρακτηριστικό θα είναι οι παγεροί Βόρειοι άνεμοι , οι οποίοι στο Αιγαίο Πέλαγος θα φτάνουν σε ένταση τα 6-7bf και θα αποτελούν την βασική αιτία πτώσης της θερμοκρασίας.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν το τριήμερο θα έχουμε εκδήλωση φαινομένων.
Παρατηρούμε τον παρακάτω χάρτη των ατμοσφαιρικών συστημάτων επιφανείας για την 28 Οκτωβρίου.



Βλέπουμε ότι στα Βόρεια της χώρας μας υπάρχει βαρομετρικό χαμηλό το οποίο συνοδεύεται από μέτωπο κακοκαιρίας που απεικονίζεται με την μπλε γραμμή και τα μπλε τριγωνάκια.

Το βαρομετρικό χαμηλό δείχνει λόγω της διάταξης των συστημάτων στην ατμόσφαιρα που προαναφέραμε να κινηθεί Νότια και να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από τα Βορειοδυτικά το απόγευμα της Πέμπτης.
Με το πέρασμα του όπως διαφαίνεται στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη θα σημειωθούν βροχές σχεδόν στο σύνολο της χώρας και αυτή η καιρική κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι και το Σάββατο 29/10.


Το πράσινο χρώμα πάνω από την χώρα μας απεικονίζει τις περιοχές που θα δεχθούν βροχές και το κιτρινωπό χρώμα απεικονίζει τις περιοχές όπου θα δεχτούν καταιγίδες.

Άρα το τριήμερο θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας, μεγάλης έντασης Βόρειους ανέμους και εκδήλωση βροχών. Αυτό που πρέπει να προσδιορίσουμε τις επόμενες ημέρες είναι η ένταση των βροχών και οι περιοχές που θα δεχτούν.
Η περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου δείχνει να επηρεάζεται με εκδήλωση βροχών στις 28 Οκτωβρίου αλλά επειδή οι άνεμοι θα είναι στο Αιγαίο δυνατοί και δεν μπορούμε ακριβώς να υπολογίσουμε την τροχιά καθόδου του χαμηλού σε επόμενες αναρτήσεις μέσα στην εβδομάδα θα δώσουμε επακριβώς τα στοιχεία για τον καιρό τις ημέρες του τριημέρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου