Αύριο Δευτέρα ο καιρός στην πόλη της Ραφήνας θα είναι αίθριος με παρουσία νεφώσεων στον ουρανό. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα καλύψουν όλο τον ουρανό της περιοχής μέχρι και τις βραδυνές ώρες της ημέρας.
Η θερμοκρασία στην πόλη της Ραφήνας θα κυμανθεί στους 16-22 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 15-22 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Η υγρασία θα είναι πολύ αυξημένη ιδιαίτερα τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες και θα πάρει τιμές στα 65%-100%.
Ο άνεμος θα έχει Νότια-Νοτιοδυτική διεύθυνση με ένταση που δεν θα ξεπερνά τα 3bf και σε ριπές τα 4bf.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός την νέα εβδομάδα για τη χώρα μας.
Θα προσπαθήσουμε με την χρήση μετεωρολογικών χαρτών να σας δώσουμε την καιρική εικόνα της εβδομάδας.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η διάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων είναι τέτοια που δημιουργεί μεγάλη κακοκαιρία στην Κεντρική-Δυτική-Βορειοδυτική Ευρώπη όπου πολύ κρύες αέριες μάζες θα κατέλθουν από τα Βόρεια.
Αντίθετα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται και η χώρα μας έχουμε την παρουσία θερμών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα που ανεβάζουν την θερμοκρασία και ευνοούν τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Με το μπλε χρώμα οι κρύες αέριες μάζες και με το κόκκινο χρώμα οι θερμές αέριες μάζες απεικονίζονται στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη.
Αυτήν την ατμοσφαιρική κατάσταση την απεικονίζουμε και στον παρακάτω χάρτη.
Βλέπουμε παραπάνω ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα δώσει έντονα φαινόμενα βροχών και χιονοπτώσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο που απεικονίζεται παραπάνω με την μπλε γραμμή.
Παρατηρούμε παρακάτω τον χάρτη κατώτερης ατμόσφαιρας.
Ο παραπάνω χάρτης απεικονίζει την ατμοσφαιρική κατάσταση την Δευτέρα.
Από την Τρίτη όπως απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη στο ύψος της Ιταλίας οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα που συνοδεύεται από μέτωπο κακοκαιρίας και που δίνει βροχές στην Ιταλική Χερσόνησο και σε μέρος της Κεντρικής Ευρώπης μετακινείται ανατολικά και θα προσεγγίσει την χώρα μας από τα δυτικά με βροχές αλλά και καταιγίδες.
Ας δούμε στον παρακάτω χάρτη τν εκδήλωση των φαινομένων στην χώρα μας την Τρίτη.
Η Δυτική Ελλάδα στο σύνολο της καθώς και η Βόρεια-Βορειοανατολική θα επηρεαστούν με βροχές και καταιγίδες ενώ στα πολύ ορεινά τμήματα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.
Προσοχή σε φαινόμενα πλημμυρών ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις που σταδιακά θα ενισχύονται και θα φτάνουν στο πέλαγος τα 5-6bf και κατά τόπους τα 7bf.
Δείτε παρακάτω στον χάρτη πάνω από την περιοχή μας με μπλε που απεικονίζονται οι πολύ δυνατοί Νότιοι άνεμοι.
Παρατηρείστε τον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη εκδήλωσης φαινομένων.
Όλο το σύνολο της Ηπειρωτικής χώρας θα δεχτεί βροχές και καταιγίδες ενώ στα ορεινά θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις. Μόνο η Περιοχή των Δωδεκανήσων δεν θα επηρεαστεί από το κύμα κακοκαιρίας.
Τα ποσά νερού που θα πέσουν θα είναι σε ορισμένες περιοχές πολύ μεγάλα και ο κίνδυνος για πλημμύρες πολύ μεγάλος. Μεγάλη προσοχή στην Θράκη και στην Κεντρική χώρα όπου οι καταιγίδες θα είναι πολύ έντονες.
Βλέπουμε παρακάτω σε άλλον χάρτη την εκδήλωση των φαινομένων.
Παρατηρούμε ότι στον χάρτη επιφανείας των ατμοσφαιρικών συστημάτων ένα πολύ μεγάλο μέτωπο κακοκαιρίας.
Η θερμοκρασία θα είναι υψηλή στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας λόγω των θερμών αερίων μαζών και της διεύθυνσης των ανέμων.
Σταδιακά από τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης η ανώτερη ατμόσφαιρα στην χώρα μας αρχίζει και κρυώνει αφού τα άκρα του κρύου μετώπου της Κεντρικής Ευρώπης προσεγγίζει τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας.
Από την Πέμπτη και σταδιακά κυρίως όμως από την Παρασκευή οι θερμές αέριες μάζες απομακρύνονται προς την Τουρκία και την Κύπρο και την θέση τους παίρνουν ψυχρότερες αέριες μάζες.
Σταδιακά η φορά των ανέμων αλλάζει και οι Βόρειοι παγεροί άνεμοι θα πάρουν την θέση των νοτιάδων πάνω από τα Πελάγη. Η ένταση τους θα φτάνει τα 6-7bf και θα ρίξουν αισθητά την θερμοκρασία σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα.
Την Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει την χώρα μας από τα Βορειοδυτικά με βροχές και χιονοπτώσεις οι οποίες θα πέσουν και σε χαμηλά ύψη.
Η θερμοκρασία του αέρα απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη.
Ο καιρός της επόμενης εβδομάδας χωρίζεται ανεμολογικά σε δύο μέρη όπου μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε Νότιους ανέμους και στην συνέχεια θα στραφούν σε Βόρειους.
Ο καιρός της επόμενης εβδομάδας θα έχει διαδοχική επίδραση βαρομετρικών χαμηλών που θα προσεγγίσουν από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης και ιδιαίτερα θα δώσουν φαινόμενα την Τετάρτη. Ένα άλλο βαρομετρικό σύστημα θα προσεγγίσει την χώρα από την Παρασκευή και θα δώσει φαινόμενα.
Μέχρι την Τετάρτη το ύψος όπου θα σημειώνονται χιονοπτώσεις θα είναι άνω των 1200μ ενώ από την Πέμπτη και μετά το ύψος των χιονοπτώσεων θα χαμηλώσει αρκετά και χιόνια θα πέσουν σε πολλές ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Θα δίνουμε αναλυτικές αναρτήσεις για τον καιρό της περιοχής μας κατά την προσέγγιση των δύο βαρομετρικών χαμηλών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου