Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 27/12/2016 ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ


Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τετάρτη στην χώρα μας με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση παγερών Βορείων ανέμων και χιονοπτώσεις κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

Να δούμε πρώτα τον αυριανό καιρό στην περιοχή μας.
Αύριο Τρίτη ο καιρός στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι αίθριος με παρουσία νεφώσεων στον ουρανό.





Η θερμοκρασία στην πόλη της Ραφήνας θα κυμανθεί στους 5-12 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 4-11 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Ο άνεμος θα έχει Βόρεια διεύθυνση με ένταση που δεν θα ξεπερνά τα 2-3bf.
Αυξημένη θα είναι η υγρασία η οποία θα πάρει τιμές στα 54%-96%.
Αυξημένες ατμοσφαιρικές πιέσεις αύριο στην περιοχή οι οποίες θα έχουν τιμές στα 1024-1025hpa.

Σας έχουμε ενημερώσει από τις προηγούμενες ημέρες για το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την χώρα μας από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από το ύψος της Ιταλικής Χερσονήσου και Δυτικά απλώνεται ο Αζορικός αντικυκλώνας με υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις. Ο αντικυκλώνας αυτός φέρνει καλοκαιρία στις περιοχές όπου καλύπτει την ατμόσφαιρα τους.
Ο συγκεκριμένως αντικυκλώνας αρχίζει να επεκτείνεται σε Βορειότερα  γεωγραφικά πλάτη και μάλιστα η κορυφή του φτάνει και ξεπερνάει και την Σκανδιναβική Χερσόνησο.




 Αυτό ατμοσφαιρικά οδηγεί σε δύο καταστάσεις.
Πρώτον αποκόπτει την Ατλαντική ροή των βαρομετρικών χαμηλών προς την Ευρώπη και κατά επέκταση και προς την χώρα μας από τα Δυτικά.
Δεύτερον εκτρέπει ανατολικά τις πολικές αέριες μάζες οι οποίες κινούνται στον Βόρειο παγωμένο Ωκεανό και δεν μπορούν να κατέλθουν προς την Βορειοδυτική Ευρώπη.




 Αυτή η ατμοσφαιρική διάταξη πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο οδηγεί τις πολικές μάζες προς την Βορειοανατολική Ευρώπη και στην συνέχεια με την βοήθεια του πολικού αεροχειμάρου σπρώχνονται σε Νότια κατεύθυνση και ακολουθούν όλη την Ρωσική πεδιάδα και φτάνουν πάνω από την Βαλκανική Χερσόνησο και συγκεκριμένα πάνω από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας.



Παρατηρείτε στο παραπάνω γράφημα την κάθοδο των πολικών μαζών με το μπλε χρώμα ενώ στην Δυτική Ευρώπη επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες λόγω της παραμονής του αντικυκλώνα.

Η παραπάνω κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών υποβοηθείται από τον πολικό αεροχείμαρο όπως φαίνεται στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη.



Η διέλευση των πολικών μαζών από την Τετάρτη θα ρίξει κατακόρυφα την θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Βόρεια χώρα θα έχουμε ολικό παγετό.
Καθώς θα είναι σε εξέλιξη αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο ύψος μεταξύ των Δωδεκανήσων και της Κύπρου.



  Το βαρομετρικό χαμηλό απεικονίζεται παραπάνω με το κόκκινο χρώμα.
Αυτή η δημιουργία του χαμηλού και η θέση του στην συγκεκριμένη περιοχή σε συνδυασμό με την κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα της χώρας θα δώσει φαινόμενα χιονοπτώσεων στην Κεντρική και κυρίως στην Ανατολική χώρα συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής.

Αυτή η κακοκαιρία θα έχει πολύ ψυχρό μέτωπο το οποίο απεικονίζεται παρακάτω με την μπλε γραμμή και θα οδηγήσει και σε δημιουργία δευτερογενούς βαρομετρικού χαμηλού πάνω από το Αιγαίο πέλαγος.




Επομένως από την Τρίτη το μεσημέρι στην Βόρεια Ελλάδα θα αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας ενώ σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα χιονίσει.

Γρήγορα μέσα στην Τετάρτη τα φαινόμενα θα μεταφερθούν από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν για φαινόμενα χιονόπτωσης στην Θεσσαλία-Σποράδες-Ανατολική Στερεά Ελλάδα-Ανατολική Πελοπόννησο -Κυκλάδες και Κρήτη.

Την Τετάρτη η θέση του βαρομετρικού θα βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπως απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη.



Με το μπλε απεικονίζεται το βαρομετρικό χαμηλό και με τις κόκκινες γραμμές οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Ας δούμε την ατμοσφαιρική διάταξη την Πέμπτη πάνω από την χώρα μας.


 Οι πολύ πυκνές κόκκινες γραμμές υποδηλώνουν την πολύ μεγάλη βαροβαθμίδα η οποία συμβάλει στην εμφάνιση της ισχυρής έντασης των παγερών Βορείων ανέμων.
Ας δούμε τώρα την ατμοσφαιρική κατάσταση πάνω από την χώρα μας την Παρασκευή.




Με το μπλε κύκλο απεικονίζεται στα ανατολικά το χαμηλό βαρομετρικό ενώ η πολύ κοντινή απόσταση των κόκκινων γραμμών δείχνει την θυελλώδη ένταση των παγερών Βορείων ανέμων.

Με τα μέχρι τώρα επεξεργασμένα μετεωρολογικά στοιχεία ο νομός Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο του.

Συμπερασματικά η θέση του βαρομετρικού χαμηλού είναι αυτή που χρειάζεται για την δημιουργία νεφών στην Αττική και κατά επέκταση και στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου.

Η κάθοδος των πολικής προέλευσης μαζών έχουν δυο χαρακτηριστικά. Πρώτον είναι ωκεάνιας προέλευσης και με την κάθοδο τους από την Ρωσική πεδιάδα αποκτούν χαρακτηριστικά ξηρού αέρα.

Η ταχύτητα καθόδου της αέριας μάζας είναι ταχύτατη οπότε διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της.

Με τη κάθοδο της από το Αιγαίο Πέλαγος συναντά θερμά νερά και εμπλουτίζεται από υδρατμούς οι οποίοι θα δώσουν νεφικό σύστημα ικανό να δώσει φαινόμενα χιονοπτώσεων. 

Στην Αττική θα έχουμε χιονοπτώσεις από την Πέμπτη με χιονόστρωση στις Βόρειες περιοχές ενώ χιονόπτωση θα σημειωθεί κατά χρονικά διαστήματα και στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μετεωρολογικά στοιχεία που επεξεργαζόμαστε αυτήν την χρονική στιγμή δείχνουν τα εξής δεδομένα για την περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου.

Σε ύψος 1450-1500 μ πάνω από την επιφάνεια της περιοχής μας η θερμοκρασία την Τετάρτη θα είναι στους -6 βαθμούς Κελσίου




ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι γύρω στους -8 με -9 βαθμούς Κελσίου.



Στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου σε ύψος 5.000 μ η θερμοκρασία θα αγγίζει τους -37 βαθμούς Κελσίου.



Σημαντική παράμετρος είναι το πάχος της ατμόσφαιρας μεταξύ 1000-500hpa  πάνω από την περιοχή τς Ραφήνας-Πικερμίου.

Το πάχος αυτό την Πέμπτη θα είναι 


και την Παρασκευή θα είναι






Από την μελέτη αυτών των δεδομένων αυτά που έχουν κλειδώσει για την περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου είναι τα εξής

1) Από την Τετάρτη στην Ραφήνα και στο Πικέρμι θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας η οποία σταδιακά θα πέφτει συνεχώς και την Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

2) Από την Τετάρτη θα σημειώνεται χιονόνερο στην Ραφήνα και το Πικέρμι. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας θα έχουμε χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του δήμου μας. Περιοχές όπως η Καλιτεχνούπολη, το Ντράφι, το Νταού στο ύψος του Κέντρου υγείας και πάνω, στον Βουτσα και στην Διώνη θα σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Από το βράδυ της Πέμπτης και στο ύψος της Λεωφόρου Μαραθώνος στον Δήμο μας θα σημειώνονται χιονοπτώσεις.

3) Για την πόλη τς Ραφήνας αρχικά θα έχουμε εκδήλωση χιονόνερου το οποίο θα εναλλάσσεται με νιφάδες χιονιού ενώ όσο απομακρυνόμαστε από την θάλασσα και στα προάστια της πόλης της Ραφήνας θα σημειώνεται χιονόπτωση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το βράδυ της Πέμπτης και το κέντρο της Ραφήνας θα δεχτεί χιονόπτωση χωρίς να είμαστε ακόμη σε θέση να αναφέρουμε για χιονόστρωση μέσα στην πόλη . Στο Πικέρμι η χιονόπτωση είναι σίγουρη.

4) Η ένταση του παγερού Βόρειου ρεύματος πολικής προέλευσης θα αγγίζει στα παραθαλάσσια τμήματα της Ραφήνας τα 8bf  με ριπές που θα αγγίζουν και τα 9bf. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αισθανόμαστε την πτώση τς θερμοκρασίας πολύ μεγαλύτερη.

Από αύριο θα δίνουμε καθημερινή ανάρτηση για τον καιρό της περιοχής μας. Τα ακριβή φαινόμενα εκδήλωσης για την Ραφήνα θα τα επεξεργαστούμε μέσα από τα ensemle και τις ραδιοβολίδες καθώς η πόλη είναι οριακά στην χιονόπτωση ενώ το Πικέρμι έχει κλειδώσει από πλευράς χιονόπτωσης.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι και η πόλη της Ραφήνας θα δεχτεί χιονόπτωση αλλά θα την προσδιορίσουμε σε επόμενες αναρτήσεις.

Ας δούμε γενικά στον επόμενο χάρτη Αττικής τις περιοχές χιονόπτωσης όπως προσδιορίζονται αυτήν την χρονική στιγμή στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου