Αύριο Παρασκευή ο καιρός στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι αίθριος με παρουσία αραιών νεφώσεων στον ουρανό οι οποίες από τις βραδυνές ώρες θα πυκνώσουν και θα καλύψουν τον ουρανό της περιοχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο τόσο στην μέγιστη όσο και στην ελάχιστη τιμή και θα κυμανθεί στην πόλη της Ραφήνας στους 7-14 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 6-13 βαθμούς αντίστοιχα.
Ο άνεμος θα έχει Νοτιοδυτική διεύθυνση με ένταση που θα φτάνει τα 2-3bf.
H υγρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα πάρει τιμές στα 46%-79% και η ατμοσφαιρική πίεση θα σημειώσει άνοδο με τιμές στα 1022-1023hpa.
Ανάλυση της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή του δήμου μας.
Το κύμα κακοκαιρίας με το μετεωρολογικό όνομα Αριάδνη πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους σφοδρότερους χιονιάδες τα τελευταία 40 χρόνια.
Με την άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα στην Βορειοδυτική Ευρώπη και αργότερα με κλίση σε Βορειοανατολική συνιστώσα προς την κορυφή του, πολική αέρια μάζα κατευθύνθηκε ανατολικά προς την Βορειοανατολική Ευρώπη και σε κίνηση με τον Σιβηρικό ψυχρό αντικυκλώνα κατέβηκε στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και έπληξε την Βαλκανική και Ιταλική Χερσόνησο.
Ο αυλώνας ήταν υπέρμετρα πολικής προέλευσης και η κίνηση του δεν αποκόπηκε από την οροσειρά της Πίνδου.
Σε επόμενο χρονικό διάστημα ο αυλώνας αποκόπηκε πάνω από το ύψος της Βαλκανικής Χερσονήσου και δημιουργήθηκε ψυχρή αέρια λίμνη πολικής προέλευσης εγκλωβισμένη πάνω στην ευρύτερη ανώτερη ατμόσφαιρα.
Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας συνοδεύτηκε από οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο δημιουργήθηκε στα νερά της Αδριατικής και εμπλουτισμένο με πολλούς υδρατμούς κινήθηκε Ανατολικά-Βορειοανατολικά προς την Μαύρη θάλασσα.
Η ψυχρή αέρια μάζα στροβιλιζόταν επί 6 ημέρες πάνω από την ατμόσφαιρα της Βαλκανικής και σε συνδυασμό με την δημιουργία δευτερευόντων χαμηλών έδινε συνεχή φαινόμενα χιονοπτώσεων.
Τα δευτερογενή βαρομετρικά χαμηλά δημιουργούνται στο Αιγαίο Πέλαγος βαθαίνουν και εμπλουτισμένα από υδρατμούς δίνουν έντονα φαινόμενα χιονοπτώσεων. Επίσης βαρομετρικά αβαθή χαμηλά κινούνταν από τα δυτικά της χώρας προς τα Νοτιοανατολικά και στην συνέχεια κατέληγαν ανατολικά της Κρήτης.
Η κακοκαιρία ήταν πρωτοφανής σε ένταση και σφοδρότητα χιονοπτώσεων. Το ίδιο πρωτοφανής ήταν σε χρονική διάρκεια.
Η κακοκαιρία έσπασε πολλά μετεωρολογικά ρεκόρ.
Η Θεσσαλονίκη είχε από το 1979 να σημειώσει τόσο αρνητική θερμοκρασία.
Στην Βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν πολικές θερμοκρασίες της τάξεως των -20 και -21 βαθμών Κελσίου.
Μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας είχαν διψήφιο αρνητικό αριθμό θερμοκρασίας.
Για πρώτη φορά πλην μερικής επιφάνειας των Δωδεκανήσων όλη η Ελληνική επιφάνεια καλύφθηκε από χιόνι.
Τα πεδινά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας χ ιονίστηκαν ύστερα από 2 δεκαετίες.
Τα νησιά του Αιγαίου δέχτηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις . Η Εύβοια δέχτηκε τεράστιο όγκο χιονιού που το ύψος έφτανε τα 2-3,5 μ.
Σε πολλές περιοχές της χώρας το ύψος του χιονιού έφτασε τα 2 μέτρα με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να εγκλωβιστούν.
Παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου είχαν να χιονιστούν πάνω από 30 χρόνια.
Η ένταση των παγερών Βορειοδυτικών ανέμων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.
Η διάρκεια της κακοκαιρίας ήταν 6 ημέρες.
Η κακοκαιρία άφησε πίσω της νεκρούς συμπολίτες μας.
Η Ραφήνα και το Πικέρμι επηρεάστηκαν από το κύμα κακοκαιρίας όχι φυσικά με την ένταση και διάρκεια των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας.
Η πρώτη χιονόπτωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις 8/1/2017.
Σημειώθηκε χιονόστωση 1-2 εκ. Το αξιοπερίεργο αυτής της ελαφράς χιονόπτωσης ήταν ότι περιορίστηκε μόνο στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη της Ραφήνας. Οι ημιορεινές περιοχές του δήμου δεν δέχτηκαν χιονόπτωση.
Αυτό το φαινόμενο έχει να εμφανιστεί πολλές δεκαετίες στην περιοχή μας. Πώς συνέβηκε αυτό.
Την χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε η ασθενής χιονόπτωση στο Αιγαίο Πέλαγος είχαμε σύγκληση των Βορειοδυτικών ανέμων του αντικυκλώνα της Κεντρικής Ευρώπης και των Βορειοανατολικών του ανέμων του χαμηλού βαρομετρικού χαμηλού της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αυτή η σύγκληση έγινε στο Αιγαίο Πέλαγος ανατολικά των Σποράδων και οδήγησε σε δημιουργία νεφικού συστήματος με πολλούς υδρατμούς. Το χαρακτηριστικό ήταν ότι η σύγκληση των αερίων μαζών έγινε ελάχιστα πιο δυτικά από το χώρο που είχαμε μετεωρολογικά υπολογίσει. Αυτή η πολύ μικρή μετατόπιση της σύγκλησης στο Αιγαίο Πέλαγος μετατόπισε μέρος του νεφικού συστήματος από την Εύβοια και οδήγησε σε ελαφρά χιονόπτωση μόνο την ευρύτερη παραλιακή ζώνη της Ραφήνας.
Η δεύτερη χιονόπτωση που είχε χιονοστρωση 2-4 εκ. σημειώθηκε τις βραδυνές ώρες της Δευτέρας 9/1/2017 προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 10/1/2017.
Στην δεύτερη χιονόπτωση έχουμε συνδυασμό διαφορετικών ατμοσφαιρικών διαστάσεων.
Δευτερογενές βαρομετρικό χαμηλό Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου εμπλουτίστηκε με υδρατμούς και κινήθηκε ανατολικά -νοτιοανατολικά. Επομένως η χιονόπτωση ήρθε θα λέγαμε με απλά λόγια από τον Σαρωνικό. Αυτό ήταν και ο λόγος που η ένταση των φαινομένων ήταν πιο έντονη στο λεκανοπέδιο από την περιοχή μας. Την ίδια χρονική στιγμή η Εύβοια και η υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα δεχόταν χιονοπτώσεις από άλλο βαρομετρικό δευτερογενής υφής που οργανώθηκε ανατολικά των Σποράδων.
Η Ραφήνα και το Πικέρμι είχαν πολλά χρόνια να δουν αρνητικές θερμοκρασίες.
Ελάχιστες τιμές
Ραφήνα -4 βαθμούς Κελσίου
Πικέρμι -5 βαθμούς Κελσίου
Βουτσάς -6 βαθμούς Κελσίου
Ντράφι -7 βαθμούς Κελσίου
Διώνη -7 βαθμούς Κελσίου.
Η κακοκαιρία έληξε την Τετάρτη 11/1/2017 με μεταφορά θερμών αερίων μαζών από βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε στον κόλπο της Σύρτης και κινήθηκε Βορειοανατολικά με συνοδεία Νοτίων ανέμων/
Η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα 7 βαθμούς στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου και εκτόπισε τις ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να σημειωθούν βροχές. Οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν από το ύψος της Λάρισας και πάνω όπου οι θερμές αέριες μάζες δεν μπόρεσαν να εκτοπίσουν τις ψυχρές και σημειώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις.
Ενδεικτικά η ατμόσφαιρα της περιοχής μας είχε όλες τις μετεωρολογικές παραμέτρους που είναι κατάλληλες για πρόκληση χιονόπτωσης.
Στα 5.000 μ είχαμε θερμοκρασία στους -37 βαθμούς Κελσίου.
Στα 1450 μ είχαμε θερμοκρασία στους -9 βαθμούς Κελσίου.
Το πάχος των 1000-500hpa ήταν ικανό για χιονόπτωση.
Το πάχος των 1000-850hpa ήταν ικανό για χιονόπτωση.
Τα επίπεδα παγοποίησης ήταν κάτω των 250 μ.
Αυτό που έλειπε ήταν το νεφικό σύστημα.
Τέτοιες μετεωρολογικές παράμετροι είχαν να σημειωθούν στην περιοχή μας από το 2004 και είναι πολύ πιο χαμηλοί από εκείνον τον χιονιά.
Καθαρά λόγω συγκυρίας της σύγκλησης των αερίων μαζών στα ανατολικά του Αιγαίου Πελάγους η Εύβοια αποτέλεσε ασπίδα προστασίας για την περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου. Η διάταξη των βαρομετρικών δευτερευόντων χαμηλών ήταν τέτοια που παρά το γεγονός ότι η ψυχρή αέρια λίμνη στροβιλιζόταν επί τόσες ημέρες στην ανώτερη ατμόσφαιρα η περιοχή δεν δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.
Η συγκυρία αυτή ήταν που σταθήκαμε τυχεροί σε αυτήν την κακοκαιρία αλλιώς η Ραφήνα και το Πικέρμι θα θαβόταν στο χιόνι.
Ανάλυση περιληπτικά της πορείας του καιρού στο άμεσο μέλλον.
Από την Κυριακή η ατμοσφαιρική ροή αλλάζει και από ζωνική γίνεται μεσημβρινή.
Ο Αζορικός αντικυκλώνας αρχίζει και πάλι να οργανώνεται και να ισχυροποιείται. Στην συνέχεια ξεκινάει η επέκταση του προς την Βορειοδυτική Ευρώπη και αποκόπτει έτσι την Ατλαντική ροή των βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά στα ανατολικά.
Αυτήν την φορά έχουμε μία διαφοροποίηση με την προηγούμενη κακοκαιρία.Η δυτική συνιστώσα στην επέκταση του αντικυκλώνα θα είναι μεγαλύτερη και θα επεκταθεί μέχρι και την Ισλανδία.
Παρατηρείστε τον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη.
Επομένως θα κατέλθει κυρίως στην Κεντρική Μεσόγειο και θα πλήξει χώρες όπως Γαλλία-Ελβετία-Αυστρία και έντονα την Ιταλική Χερσόνησο. Δείτε στον παρακάτω χάρτη πως απεικονίζει το ιταλικό μετεωρολογικό δελτίο το κρύο που θα δεχτεί η Ιταλία.
Ας δούμε τώρα τον χάρτη διάταξης των ατμοσφαιρικών συστημάτων.
Ο πολικός αυλώνας καθώς θα κατέρχεται θα σκάψει θερμές αέριες μάζες . Αυτές θα επηρεάσουν την ατμόσφαιρα από την Κυριακή και μετά με βροχές στην Κεντρική και Νότια χώρα.
Η Βορειοδυτική και Βόρειο Ελλάδα θα επηρεαστεί από τις ανατολικές παρυφές του αυλώνα οπότε θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες με χιονοπτώσεις . Φαίνεται με τα τωρινά στοιχεία η χώρα να χωρίζεται σε δύο μέρη , το πρώτο ψυχρό με χιονοπτώσεις στην Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο θερμό με θερμοκρασίες όχι όπως τις αυριανές αλλά πιο χαμηλές και εκδήλωση βροχών. Παρακολουθούμε το φαινόμενο για τυχόν εκτροπή το ολικού αυλώνα οπότε τα δεδομένα αλλάζουν αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου