Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 19/7/2017


 Πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας έπληξε την χώρα μας στα μέσα του καλοκαιριού. Το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο είναι σπάνιο για την εποχή. Η κακοκαιρία δημιούργησε πολλά προβλήματα σχεδόν στο σύνολο της χώρας και συνοδεύτηκε από έντονες βροχοπτώσεις.χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς Βόρειους ανέμους και χιονοπτώσεις στις κορυφές του Όλυμπου και του Σμόλικα στην Πίνδο.
  Πραγματικά τέτοιο καιρικό φαινόμενο έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Σημειώθηκαν πολλά πλυμμηρικά φαινόμενα, καταστράφηκαν πολλές γεωργικές καλλιέργειες ενώ σημειώθηκαν υλικές καταστροφές και ζημιές σε σπίτια και οδικό δίκτυο
   Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κακοκαιρίας ήταν οι εκατοντάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις που συνόδευαν τις καταιγίδες. Δυστυχώς ένας 45χρονος συμπολίτης μας από την Αμφιλοχία έχασε την ζωή του από κεραυνό.

Μέσα από μετεωρολογικούς χάρτες θα αναλύσουμε αυτήν την πρωτοφανή κακοκαιρία του καλοκαιριού η οποία θα μείνει στην ιστορία.

Αρχικά η χώρα μας βρίσκεται κάτω από συνθήκες καύσωνα. Στην ατμόσφαιρα επικρατούν θερμές αέριες μάζες και η θερμοκρασία αγγίζει τους 44-45 βαθμούς Κελσίου.

Η ατμοσφαιρική διάταξη της Ευρώπης είναι τέτοια που ευνοεί την μετακίνηση θερμών αερίων μαζών από την Βορειοδυτική Αφρική προς την Δυτική Μεσόγειο.
Η μετακίνηση αυτή των θερμών αερίων μαζών επηρεάζει όλη την Ιβηρική Χερσόνησο και ανέρχεται στο ύψος της Βορειοδυτικής Ευρώπης.
Την ίδια χρονική στιγμή στην Κεντρική Ευρώπη επικρατούν ψυχρές αέριες μάζες..
Η άνοδος των θερμών μαζών  εκτρέπει τις ψυχρές μάζες ανατολικά και στην συνέχεια νότια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την Βαλκανική Χερσόνησο την ίδια στιγμή που η Ιβηρική Χερσόνησο περνάει σε συνθήκες καύσωνα.

  Οι ψυχρές αέριες μάζες εισέρχονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα της χώρας μας ρίχνοντας κατακόρυφα την θερμοκρασία. Ωστόσο στην κατώτερη ατμόσφαιρα οι αέριες μάζες έχουν υψηλή θερμοκρασία.

Η θερμοκρασιακή αυτή διαφορά οδηγεί σε ένα εκρηκτικό μείγμα ατμοσφαιρικής αστάθειας σε όλη την επιφάνεια της χώρας μας. Στα Βορειοδυτικά της χώρας μας οργανώνεται ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο στο κέντρο του έχει χαμηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις. Από την στιγμή που αρχίζει να κινείται ανατολικά αρχίζει το διάστημα όπου η χώρα μας πλήττεται από την κακοκαιρία.

  Οι δείκτες ατμοσφαιρικής αστάθειας είναι πολύ μεγάλες και η βιαιότητα των φαινομένων που θα επέλθουν είναι αναμενόμενη.

   Ας δούμε την πορεία της κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα μας χρονικά στους επόμενους μετεωρολογικούς χάρτες.




  


Η κακοκαιρία ξεκίνησε από την Βορειοδυτική Ελλάδα αρχικά και στην συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την χώρα εκτός από την Νοτιοανατολική νησιωτική.

Ας δούμε χρονικά πως επηρεάστηκαν οι περιοχές της χώρας από το κύμα της κακοκαιρίας.




Η κακοκαιρία συνοδεύτηκε από πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις για μήνα Ιούλιο, ισχυρές καταιγίδες που έδωσαν μεγάλα ποσά νερού και χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.
Στους ορεινούς όγκους στις κορυφές τους είχαμε μάλιστα και χιονοπτώσεις για μήνα Ιούλιο.

Επίσης θα μείνει στην Ιστορία η χρονική διάρκεια της κακοκαιρίας μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ευτυχώς που τα πολύ μεγάλα ποσά νερού έπεσαν στην θάλασσα. Το κέντρο της κακοκαιρίας δηλαδή ο πυρήνας του βαρομετρικού χαμηλού όπου σημειώθηκαν βίαια καιρικά φαινόμενα απεικονίζεται με τον κόκκινο κύκλο στους παρακάτω μετεωρολογικούς χάρτες.








 Τα ποσά νερού ήταν υπέρμετρα για μήνα Ιούλιο και στον παρακάτω πίνακα δείχνουμε ενδεικτικές τιμές.



Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κακοκαιρίας ήταν οι ηλεκτρικές εκκενώσεις οι οποίες σημειώθηκαν σε πρωτοφανή συχνότητα.
Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις απεικονίζονται στους παρακάτω μετεωρολογικούς χάρτες και θα μείνουν στην Ιστορία ως μετεωρολογικό συμβάν για το καλοκαίρι.


 



 Πολλά χρόνια έχουν να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινούς όγκους στην χώρα μας στο μέσο του καλοκαιριού. ΌΜΩΣ συνέβη και αυτό. Στον Όλυμπο σημειώθηκε χιονοθύελλα και αγνοείται ένας ορειβάτης.
 Ας δούμε την θερμοκρασιακή πορεία του Ολύμπου αυτήν την εβδομάδα.




Η Αττική δέχτηκε μέρος της κακοκαιρίας κυρίως το δυτικό τμήμα με βροχόπτωση και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
Η θερμοκρασιακή πορεία της Αττικής αυτήν την εβδομάδα απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα.




Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του κύματος είναι η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας.
Η Λάρισα για μήνα Ιούλιο είχε μέγιστη θερμοκρασία τους 19 βαθμούς Κελσίου ενώ η ελάχιστη τιμή σε ορισμένες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας έπεσε σε μονοψήφια νούμερα.

Φέτος μάλλον διανύουμε το καλοκαίρι των καιρικών άκρων

Οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δείχνουν πως και ο μήνας Αύγουστος θα κυλίσει με το ίδιο μοτίβο.


 

Η συνέχεια της εβδομάδας θα είναι χωρίς καιρικά φαινόμενα μέχρι και την Κυριακή. Η θερμοκρασία σταδιακά θα ανεβαίνει και από το Σαββατοκύριακο θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου.
όλη την εβδομάδα θα διατηρηθεί στο Αιγαίο το μελτέμι με ένταση στα 4-5bf.

Αύριο Τετάρτη 19/7/2017 ο καιρός στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι αίθριος με αραιή παρουσία νεφώσεων στον ουρανό τις πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Ραφήνας θα κυμανθεί στους 22-28 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 21-29 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Η υγρασία σε σταθερά επίπεδα , το ίδιο και οι ατμοσφαιρικές πιέσεις στην περιοχή.
Ο άνεμος θα έχει Βόρεια διεύθυνση και η ένταση του ανέμου θα φτάνει τα 5bf.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου