Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 15/9/2019 ΓΙΑ ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΠΙΚΕΡΜΙ


Πριν αναφερθούμε αναλυτικά για τον αυριανό καιρό στην περιοχή μας θα δώσουμε το καιρικό περίγραμμα της νέας εβδομάδας.

Μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας το καιρικό σκηνικό θα είναι σχεδόν το ίδιο με τις προηγούμενες ημέρες.
Το χαρακτηριστικό των επομένων ημερών θα είναι η σταδιακή μείωση των θυελλωδών Βορείων ανέμων.
Να ενημερώσουμε ότι οι ριπές ανέμου στην Παξιμάδα Καρύστου άγγιξαν  τα 156km/h πράγμα που αντιστοιχεί σε 12bf  άνεμο.

Από τα μισά της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την πρώτη Φθινοπωρινή μεταβολή αρχικά στην Βόρειο Ελλάδα και σταδιακά από την Παρασκευή και στην υπόλοιπη χώρα.
Χαρακτηριστικό θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και η εμφάνιση φαινομένων βροχών οπότε το σκηνικό θα γίνει καθαρά Φθινοπωρινό.

Ας δούμε αναλυτικά τον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.



Παρατηρούμε με το πορτοκαλί χρώμα τις υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα να κινούνται ανοδικά προς την Βορειοδυτική Ευρώπη.

Αυτό οδηγεί σε κάθοδο από την Βορειοανατολική Ευρώπη ψυχρών αερίων μαζών που από την Πέμπτη θα ρίξουν την θερμοκρασία στην χώρα μας σταδιακά.

Δείτε τον παρακάτω χάρτη.




Η Δυτική-Βορειοδυτική Ευρώπη θα είναι υπό την επίδραση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων με αποτέλεσμα να έχουμε καλοκαιρία ενώ η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα δεχθεί ένα δροσερό κύμα από την Βορειοανατολική Ευρώπη.

Θα δούμε ακόμη έναν μετεωρολογικό χάρτη όπου απεικονίζεται η καιρική μεταβολή από τα μέσα της εβδομάδας.




 Η Φθινοπωρινή μεταβολή θα συνοδευτεί και από φαινόμενα βροχών που θα πλήξουν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και κατά επέκταση και την χώρα μας.





 Θα παρατηρήσουμε τώρα τον χάρτη κατώτερης τροπόσφαιρας όπου διαφαίνεται η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών από την Ρωσική πεδιάδα.





 Η χώρα μας από την Πέμπτη θα επηρεαστεί από αυτήν την καιρική μεταβολή και στον επόμενο χάρτη διαπιστώνουμε την εκδήλωση φαινομένων.




 Από την Πέμπτη και κυρίως από την Παρασκευή ο συνδυασμός του χαμηλού βαρομετρικού δυτικά της χώρας μας με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες  θα δώσει φαινόμενα βροχών.



 Είναι νωρίς ακόμη να αναφέρουμε το πως θα επηρεαστεί η περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου από την επικείμενη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού. Θα παρατηρούμε συνεχώς και θα σας ενημερώνουμε εγκαίρως για τον καιρό της περιοχής μας.

Αύριο Δευτέρα ο καιρός στην χώρα μας θα είναι αίθριος όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη  με μειωμένη την ένταση των Βορείων ανέμων.




Στον χάρτη των ατμοσφαιρικών συστημάτων η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την επίδραση του χαμηλού της Ανατολικής Μεσογείου με τις υψηλές πιέσεις της Βόρειας Βαλκανικής.



 Το χαμηλό απομακρύνεται περισσότερο προς την Κύπρο και αυτό οδηγεί σε σταδιακή εξασθένηση από αύριο των ανέμων . Ωστόσο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο η ένταση τους θα είναι θυελλώδης.

Αύριο Δευτέρα ο καιρός στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι αίθριος με μικρή παρουσία νεφών στον ουρανό.



Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση θα κυμανθεί στην πόλη της Ραφήνας στους 17-27 βαθμούς Κελσίου και στην περιοχή του Πικερμίου στους 17-26 βαθμούς Κελσίου.
Μεταξύ 13.00-16.00 μ.μ. ο δείκτης ακτινοβολίας θα έχει τιμή στα 6,1.

Ο άνεμος θα έχει Βόρεια-Βορειοδυτική διεύθυνση με ένταση στα 4-5bf. Από τις απογευματινές ώρες και προχωρημένες βραδυνές θα εξασθενίσει περαιτέρω.


Οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν τα 55km/h σε ορισμένα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας.



Μπορούμε να δούμε σε διαγράμματα την κίνηση του ανέμου.




Η ένταση του ανέμου στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη.



Η ένταση του ανέμου στην γραμμή Ραφήνας-Μυκόνου διαφαίνεται στον παρακάτω χάρτη.



Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή μας θα είναι υψηλός λόγω της έντασης του ανέμου.




Η θερμοκρασία της θαλάσσιας περιοχής της Ραφήνας θα φτάσει τους 23,7 βαθμούς Κελσίου.

Το ύψος των κυμάτων στην παραλιακή ζώνη της Ραφήνας απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη.



Ας δούμε μερικά διαγράμματα της πορείας του καιρού όπου διαφαίνεται η πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή.




Και η πορεία των μετεωγραμμάτων δείχνει τα ίδια αποτελέσματα. Μάλιστα σε κάποια χρονικά σημεία τα μετεωγράμματα είναι χαρακτηριστικά της καιρικής μεταβολής στην περιοχή μας ωστόσο είμαστε επιφυλακτικοί αφού υπάρχει αρκετός χρόνος για να συμβούν ατμοσφαιρικές αλλαγές.



Πρι κλείσουμε την ανάρτηση μας θα αναφέρουμε ότι τα νερά της Δυτικής Μεσογείου έχουν σταδιακά κρυώσει σε αντίθεση με της Ανατολικής που είναι πολύ ζεστά. Ιδιαίτερα αυτά που είναι μέσα στους δύο μαύρους κύκλους.
Αυτό έχει ως συνέπεια ότι τα βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό που θα διαπερνούν προς την Μεσόγειο Θάλασσα θα τροφοδοτούνται από πολύ μεγάλες ποσότητες υδρατμών και θα ενισχύεται κατακόρυφα η δυναμική τους.


Να ενημερώσουμε ότι η Ιβηρική Χερσόνησο αυτές τις ημέρες δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού.



Τέλος θα ξαναεπισημάνουμε την στρατοσφαιρική θέρμανση πάνω από την Ανταρκτική που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα κλιματολογικές συνθήκες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου