Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 2/1/2020 ΓΙΑ ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΠΙΚΕΡΜΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗς ΕΠΕΡΨΟΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ


Η κακοκαιρία που δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην Ανατολική Ελλάδα απομακρύνεται ανατολικά.
Στο παρακάτω διάγραμμα του Αστεροσκοπείου Αθηνών σας παραθέτουμε στοιχεία από την κακοκαιρία που σάρωσε την χώρα μας.





 Σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας επέσε αρκετό χιόνι όπως απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα.




 Στον παρακάτω χάρτη επιφανείας βλέπουμε με την μπλε γραμμή την απομάκρυνση του μετώπου κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα μας.




Ας δούμε τώρα από δορυφορική εικόνα την ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη.



 Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση ότι από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα εισέλθει από τα Βορειοανατολικά και θα επηρεάσει τις ίδιες ακριβώς περιοχές της χώρας μας.
Αυτό το νέο κύμα θα είναι πολύ γρήγορο στο πέρασμα του και θα συνοδεύεται από εκδήλωση ασθενέστερων φαινομένων  βροχής και χιονοπτώσεων οι οποίες θα περιοριστούν τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης πάνω από τα 500 μ και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης πάνω από τα 700 μ.

Η περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου αύριο δεύτερη μέρα του 2020 θα έχει εκδήλωση ασθενούς βροχής μόνο τις πρωινές ώρες. Στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και θα παραμείνει ο ίδιος σε όλη την διάρκεια της ημέρας.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αυριανής ημέρας θα είναι η μεγάλη ένταση των ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά ο αυριανός καιρός στην περιοχή μας.

00.00-06.00 π.μ. Καιρός νεφελώδης με διαστήματα έναστρου ουρανού.



06.00-09.00 π.μ. Καιρός με εναλλαγές στην συμπεριφορά του. Θα υπάρχουν διαστήματα όπου θα εκδηλώνεται τοπικά ασθενής βροχή και ασθενής χιονόνερο στην γύρω ημιορεινή ζώνη.



09.00-18.00 μ.μ. Καιρός αίθριος με παρουσία νεφώσεων στον ουρανό της περιοχής.



18.00-23.00 μ.μ. Καιρός έναστρος με παρουσία νεφών στον ουρανό.



Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στην πόλη της Ραφήνας στους 4-8 βαθμούς Κελσίου και στην πόλη του Πικερμίου στους 3-7 βαθμούς αντίστοιχα. Θα είναι μία κρύα ημέρα για την περιοχή του Δήμου μας.

Ο άνεμος θα έχει Βόρεια διεύθυνση με ένταση στα 6-7bf και διαστήματα όπου θα αγγίζει και τα 8bf.
Επομένως αύριο προσοχή στην 'ενταση του ανέμου αφού οι ριπές του θα αγγίζουν και τα 85km/h.

Το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων αλλά και άλλων αντικειμένων.

Η υγρασία στην περιοχή θα πάρει τιμές στα 65%-85% και οι ατμοσφαιρικές πιέσεις θα είναι υψηλές στην διάρκεια της ημέρας.

Πριν κλείσουμε την ανάρτηση μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το καιρικό ενδιαφέρον  και η συνεχή επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων είναι για τις ημέρες των Θεοφανίων όπου περιμένουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας.

Είναι νωρίς ακόμη αλλά οι πιθανότητες για χιονόπτωση σε όλο τον Νομό Αττικής είναι αρκετές. Βέβαια ο καιρός είναι θα το λέμε πάντα το πιο ευμετάβλητο φυσικό φαινόμενο αφού μία μικρή απόκλιση των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα είναι τεράστια απόσταση στο έδαφος.

Ας δούμε τον μετεωρολογικό χάρτη την ημέρα των Θεοφανίων.



Αντικυκλωνικές συνθήκες με υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις παρατηρούνται πάνω από την Ιβηρική Χερσόνησο και επεκτείνονται προς την Βορειοδυτική Ευρώπη.

Αυτές οι θερμές αέριες μάζες θα εκτοπίσουν στο ύψος της Σκανδιναβικής Χερσονήσου πολικής  προέλευσης  αέριες μάζες που απεικονίζονται με το μπλε χρώμα ανατολικά προς την Βόρεια Ρωσική πεδιάδα.
Στην συνέχεια αυτές θα κατέλθουν από την Ουκρανική πεδιάδα προς την Βαλκανική Χερσόνησο και κατά επέκταση προς την χώρα μας.

Αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι σίγουρη για αυτές τις ημέρες. Εδώ μπαίνει το θέμα της ευμεταβλητότητας του φυσικού φαινομένου του καιρού.
Αν η αέρια πολική μάζα κινηθεί λίγο δυτικότερα θα πλήξει την Ιταλία ενώ αν κινηθεί έτσι όπως απεικονίζεται στον παραπάνω χάρτη τότε θα έχουμε έναν πολύ έντονο χιονιά σε όλη την Ελλάδα και σίγουρα σε όλο τον Νομό Αττικής μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα.


Στην διάρκεια της καθόδου των πολικών αερίων μαζών ακριβώς πάνω από την χώρα μας θα έχει δημιουργηθεί κυκλογένεση που σημαίνει βαρομετρικό χαμηλό το οποίο απεικονίζεται με το γράμμα L στο κέντρο του.
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου σε συνδιασμό στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπου οι πολικής προέλευσης αέριες μάζες θα έχουν ρίξει αρκετά την θερμοκρασία είναι οι ιδανικές συνθήκες για χιονόπτωση σε όλη την Αττική.

Ας δούμε τώρα την εξέλιξη του φαινομένου από άλλο μετεωρολογικό μοντέλο.



Δείτε με το σκούρο μπλε χρώμα τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από την Ουκρανική πεδιάδα.
Το ίδιο παρατηρούμε και στον επόμενο χάρτη.



Η κακοκαιρία φαίνεται για τις 6-7 Ιανουαρίου ωστόσο δεν αποκλείεται να εισέλθουν οι αέριες μάζες στις 8-9 Ιανουαρίου.
Η εκδήλωση των χιονοπτώσεων θα είναι έντονη και η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο όπως απεικονίζονται τα φαινόμενα στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη.


Συμπερασματικά αναφέρουμε πως περιμένουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας πολύ πιο έντονο κοντά στις ημέρες των Θεοφανίων ίσως και λίγο πιο μετά και μένει να δούμε σταδιακό αν η κάθοδος των πολικών μαζών έρθει ακριβώς πάνω από την χώρα μας η την τελευταία στιγμή μετατοπιστεί λίγο πιο δυτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου