Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την επερχόμενη κακοκαιρία που θα πλήξει την χώρα μας με βροχοπτώσεις και έντονες καταιγίδες σε πολλές περιοχές.
Να επισημάνουμε ότι την Δευτέρα οι καιρικές συνθήκες σχεδόν σε όλη την χώρα θα είναι καλές με περαιτέρω εξασθένηση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο Πέλαγος.
Με την βοήθεια μετεωρολογικών χαρτών θα δούμε αναλυτικά την πορεία αυτής της οργανωμένης κακοκαιρίας.
Στην Κεντρική Ευρώπη ψυχρή αέρια μάζα αποκόπτεται και σχηματίζεται μία κρύα ατμοσφαιρική λίμνη όπως συχνά την αναφέρουμε. Αυτή η ψυχρή λίμνη οδηγεί σε δημιουργία βαρομετρικού
Η πορεία του χαμηλού είναι Νότια.
Πλησιάζει σταδιακά την Ιταλική Χερσόνησο όπου και θα δώσει από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαίτερα από τη Δευτέρα ισχυρά φαινόμενα βροχών και καταιγίδων.
Το χαμηλό καθώς κατηφορίζει συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας όπως απεικονίζεται παραπάνω με την μπλε γραμμή.
Το βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική και στην συνέχεια στο Βόρειο Ιόνιο θα εμπλουτιστεί με μεγάλα ποσά υγρασίας. Αυτή η συνένωση των ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα με τις θερμές αέριες μάζες στην κατώτερη και τα θερμά νερά του Ιονίου και όχι τόσο της Αδριατικής θα δώσουν ένα εκρηκτικό μείγμα ατμοσφαιρικής αστάθειας.
Ας δούμε στους δύο παρακάτω χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας την πορεία των βαρομετρικών συστημάτων.
ΤΡΊΤΗ.
Με το κίτρινο χρώμα μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα απεικονίζεται παραπάνω η προσέγγιση του βαρομετρικού χαμηλού.
Από τις μεσημεριανές ώρες το χαμηλό που από την Ιταλική Χερσόνησο θα ακολουθήσει Νοτιοανατολική πορεία θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου Πελάγους με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
Στον παρακάτω χάρτη θα δούμε τις περιοχές της χώρας που θα δεχτούν το κύμα της κακοκαιρίας και κατά προσέγγιση το νερό που θα πέσει σε αυτές.
Το βαρομετρικό χαμηλό καθώς θα προσεγγίζει την Δυτική Ελλάδα θα επηρεάσει την Ήπειρο, Δυτική Στερεά , Δυτική Πελοπόννησο με βροχές που κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρές και θα δημιουργήσουν προβλήματα. Οι καταιγίδες τοπικά θα είναι έντονες ενώ οι ηλεκτρικές κενώσεις αρκετές.
Η καταιγίδα που θα συνοδεύει το χαμηλό ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους ΝΕΤΤΙ.
Το χαμηλό θα κινηθεί από τις βραδυνές ώρες της Τρίτης ανατολικά και θα επηρεάσει περιοχές όπως την Θεσσαλία , την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες. Σε αυτήν την κακοκαιρία η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα.
Το χαμηλό θα συνοδεύεται την ώρα της εκδήλωσης από έντονες ριπές ανέμου. Καθώς θα προσεγγίζει την χώρα μας από δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε Νοτιοδυτικές διευθύνσεις.
Ας δούμε την προσέγγιση του χαμηλού στην χώρα μας μέσα από τους μετεωρολογικούς χάρτες όπου με το πράσινο απεικονίζονται οι περιοχές που θα δεχθούν τα φαινόμενα.
ΤΡΙΤΗ ΒΡΑΔΥ- ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΩΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ
Επίσης σας δείχνουμε την προσέγγιση της κακοκαιρίας και από ένα άλλο μετεωρολογικό μοντέλο.
ΤΡΙΤΗ
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
Τονίζουμε ότι τα ποσοστά βροχής που θα πέσουν σε ορισμένες περιοχές σε μία ημέρα θα είναι ποσοστά που πέφτουν σε διάρκεια 5-6 μηνών.
Στον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη που απεικονίζει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής αστάθειας παρατηρούμε με το κόκκινο χρώμα τις περιοχές της ατμόσφαιρας όπου η αστάθεια είναι μεγαλύτερη.
Ας δούμε αναλυτικά τώρα την πορεία του χαμηλού. Να τονίσουμε πως με το πέρασμα του από περιοχές λόγω της εκρηκτικής αστάθειας που θα δημιουργηθεί θα έχουμε πάλι εκδήλωση φαινομένων.
Την Τρίτη η προσέγγιση θα γίνει από τα δυτικά και έτσι θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα οι περιοχές που απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη.
Προσοχή στο Ιόνιο Πέλαγος όπου οι καταιγίδες θα είναι σφοδρές και οι ηλκτρικές κενώσεις πάρα πολλές.
Το οργανωμένο χαμηλό σταδιακά κινείται Νοτιοανατολικά και επηρεάζει τα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα έχουν στραφεί σε Νότιους και η θερμοκρασία α υποχωρήσει. Αυτήν την ημέρα περιμένουμε φαινόμενα και στην Αττική αν και δεν απεικονίζονται παραπάνω.
Την Πέμπτη το χαμηλό κινείται ανατολικά.
Επηρεάζει σχεδόν όλο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Αυτό που δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε είναι λόγω της έντασης των ανέμων κατά την περιστροφή του, την ταχύτητα και έτσι τα φαινόμενα που απεικονίζονται στον παραπάνω χάρτη να εμφανιστούν την Τετάρτη στις περιοχές που θα εκδηλωθούν.
Από την Παρασκευή και με την σταδιακή μετακίνηση του χαμηλού ανατολικά οι άνεμοι θα στραφούν σε Βόρειες διευθύνσεις και τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.
Όσο αφορά τους ανέμους θα δούμε στον παρακάτω χάρτη την ένταση τους στην προσέγγιση του χαμηλού
.
Παρατηρείστε τώρα παρακάτω την χρονική πορεία τς έντασης των ανέμων.
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
Στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα δούμε χρονικά την θέση του αεροχειμάρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην μετακίνηση των αερίων μαζών.
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη Φθινοπωρινή κακοκαιρία που θα πλήξει την χώρα μας και θα δώσει όμως έντονα φαινόμενα ιδιαίτερα στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Η Αττική θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία με βροχές και πιθανή καταιγίδα στα Νοτιοδυτικά του Σαρωνικού.
Ακριβώς τις περιοχές θα τις δούμε από αύριο. Η περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου φαίνεται να επηρεάζεται από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης αλλά περισσότερες πιθανότητες δίνουν οι πρωινές ώρες της Τετάρτης. Αυτό θα το παρακολουθούμε και σε επόμενες αναρτήσεις μας θα δώσουμε αναλυτικά στοιχεία.
Τέλος για τους καλούς μας φίλους από την Νέα Πεντέλη να τους αναφέρουμε ότι με την επεξεργασία των μετεωρολογικών στοιχείων φαίνεται να έχουμε φαινόμενα βροχών τις βραδυνές ώρες της Τρίτης ενώ τις πρωινές ώρες της Τετάρτης και μέχρι τις 13.00 μ.μ. δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδας. Αυτό όμως είναι νωρίς αφού περιμένουμε να δούμε την ακριβή ταχύτητα προσέγγισης του μετώπου κακοκαιρίας και τις εντάσεις του ανέμου λίγο πριν εκδηλωθούν τα φαινόμενα . Το σίγουρο είναι πως η Νοτιοδυτική Αττική θα πληγεί περισσότερο και θα έχουμε αρκετές ηλεκτρικές κενώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου