Ο συνδυασμός του ψυχρού αυλώνα που κατέρχεται από την Βορειοανατολική Ευρώπη και το βαθύ βαρομετρικό από την Βόρεια Ιταλία θα δημιουργήσει εκδήλωση φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στην Βόρειο Ιταλία θα οργανωθεί και θα κινηθεί Νοτιοανατολικά προσεγγίζοντας την χώρα μας από τα Βορειοδυτικά.
Με το καφέ χρώμα απεικονίζεται παραπάνω το κέντρο του χαμηλού και παρατηρείτε την μεγάλη ένταση των ανέμων καθώς περιστρέφονται γύρω του.
Το χαμηλό που οι μετεωρολόγοι το ονόμασαν Αριάδνη τελικά θα έχει απόκλιση από την πορεία που περιμέναμε.
Με τα επεξεργασμένα μετεωρολογικά και ανεμολογικά δεδομένα αρχικά θα κινηθεί σε Νοτιοανατολική πορεία η οποία όμως δεν θα είναι σε τέτοια διεύθυνση που περιμέναμε.
Θα κινηθεί κυρίως στο ύψος της Βόρεια Ελλάδας όπως φαίνεται παρακάτω.
Στην μετακίνηση αυτού του οργανωμένου χαμηλού που θα στροβιλίζεται συνεχώς λόγω της ατμοσφαιρικής αστάθειας θα δημιουργούνται δευτερογενείς κυκλογενέσεις οι οποίες θα δίνουν φαινόμενα χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Το χαμηλό θα συνοδεύεται από μέτωπο κακοκαιρίας το οποίο αποτελείται από το θερμό και το ψυχρό μέρος.
Θα δούμε χρονικά διαδοχικά το πέρασμα του μετώπου πάνω από την χώρα μας.
Την Παρασκευή το ψυχρό με το θερμό μέρος θα ενωθούν και τότε τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πολύ έντονα.
Την Κυριακή.
Το βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει την Δυτική Ελλάδα αρχικά με βροχές και καταιγίδες. Το πέρασμα του θα συνοδευτεί από μεγάλη ένταση Νοτίων ανέμων. Αυτό χρονικά θα συμβεί από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.
Παρατηρούμε παραπάνω την αρχική εκδήλωση των φαινομένων που προκαλεί αυτό το κύμα κακοκαιρίας.
Λόγω της μετατόπισης της πορείας του θα πληγούν έντονα οι περιοχές της Δυτικής -Βορειοδυτικής Ελλάδας αρχικά με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά ενώ από τις βραδυνές ώρες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε όλη την Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα.
Καθώς το χαμηλό περνάει πάνω από την ατμόσφαιρα της Βόρειας Ελλάδας οι άνεμοι θα στραφούν σε Βόρειους και χιονοπτώσεις θα σημειώνονται την Παρασκευή σε όλη την Μακεδονία την Θράκη και την Θεσσαλία.
Το κέντρο αύριο Παρασκευή αυτού του κύματος θα είναι στο Βόρειο Αιγαίο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να δεχτούν πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη την επιφάνεια τους.
Θα δούμε στον παρακάτω χάρτη τις περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις την Παρασκευή.
Ο ψυχρός αυλώνας που θα υποστηρίζει αυτήν την κακοκαιρία θα ρίξει κατακόρυφα τον υδράργυρο σε αρνητικές θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την διάρκεια της ημέρας στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Οι άνεμοι θα είναι παγεροί από Βόρεια διεύθυνση και θα ρίχνουν περαιτέρω την θερμοκρασία.
Το χαρακτηριστικό αυτού του κύματος θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα.
Η Νότια Ελλάδα θα δεχτεί τις ψυχρές αέριες μάζες από το Σάββατο και ιδιαίτερα την Κυριακή.
Αυτό που διαφαίνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι μία αποκοπή του ψυχρού αυλώνα και σχηματισμό μιας ψυχρής αέριας λίμνης πάνω από την ελληνική ατμόσφαιρα που θα διατηρεί τις επόμενες ημέρες τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές
Οι χιονοπτώσεις το Σάββατο θα εντοπίζονται στις περιοχές που περικλείει ο κύκλος στον παρακάτω χάρτη.
Σήμερα Πέμπτη η Αττική δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από το κύμα της κακοκαιρίας όπως βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα σημειωθούν βροχές σε πολλά τμήματα του λεκανοπεδίου γιατί είναι χρονικά η στιγμή που περνάει το μέτωπο πάνω από τον Αττικό ουρανό.
Μέσα στην διάρκεια της ημέρας θα έχουμε και ανοίγματα καιρού ενώ από τις μεσημεριανές ώρες και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώνουν συνεχώς. Θα σημειωθεί αρχικά μέτριας έντασης χιονόπτωση στην Πάρνηθα και αργότερα στην Πεντέλη και τον Υμηττό. Από τις βραδυνές ώρες τα χιόνια θα πέσουν σε χαμηλότερα ύψη και τα Βόρεια προάστια της Αττικής θα δεχτούν χιονόπτωση μέτριας έντασης.
Να τονίσουμε ότι η μετατόπιση στην τροχιά του χαμηλού θα δώσει μέτριας έντασης φαινόμενα διότι το κέντρο της κακοκαιρίας θα μετατοπιστεί πάνω από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ωστόσο η αστάθεια είναι τέτοια που θα δημιουργούνται δευτερογενή τοπικά πυρήνες νεφών που θα δίνουν χιονοπτώσεις.
Ας δούμε ένα συνολικό χάρτη της κακοκαιρίας από την ημέρα των Θεοφανίων μέχρι και την Κυριακή.
Χιονοπτώσεις και μάλιστα αρκετά πυκνές προς την πλευρά του Αιγαίου θα δεχτεί ο νομός της Εύβοιας όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης.
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τον καιρό της περιοχής της Ραφήνας-Πικερμίου την ημέρα των Θεοφανίων.
Ο καιρός μέχρι τις μεσημεριανές ώρες θα είναι αίθριος με παρουσία νεφώσεων στον ουρανό. Από τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις θα αυξάνονται και θα καλύπτουν το σύνολο του ουρανού της περιοχής. Από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθεί βροχή στην Ραφήνα και στο Πικέρμι ενώ στην Πεντέλη θα έχουμε χιονόπτωση.
Τις βραδυνές ώρες στις γύρω ημιορεινές περιοχές του δήμου μας θα έχουμε εκδήλωση χιονόνερου.
Αναλυτικά ο αυριανός καιρός στην Ραφήνα και το Πικέρμι.
00.00-06.00 π.μ. Καιρός έναστρος με παρουσία νεφώσεων στον ουρανό της περιοχής.
06.00-12.00 μ.μ. Καιρός αίθριος με αραιή παρουσία νεφών.
12.00-15.00 μ.μ. Καιρός αίθριος με παρουσία νεφώσεων οι οποίες σταδιακά πυκνώνουν περισσότερο.
15.00-17.00 μ.μ.
Καιρός νεφελώδης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν σταδιακά και θα καλύπτουν σχεδόν όλο τον ουρανό της περιοχής. Οι νεφώσεις στις γύρω από την Πεντέλη περιοχές θα είναι χαμηλού ύψους.
17.00-23.00 μ.μ. Καιρός νεφελώδης με εκδήλωση βροχής μέτριας έντασης στην περιοχή. Θα υπάρχουν διαστήματα που η βροχή θα μειώνεται και διαστήματα όπου η ένταση θα είναι μεγαλύτερη.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα η θερμοκρασία θα αρχίζει να πέφτει σταδιακά και η κορυφή της Πεντέλης θα δέχεται χιονόπτωση. Στο τέλος της χρονικής περιόδου οι γύρω από την Πεντέλη περιοχές του δήμου μας θα δέχονται χιονόνερο.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Ραφήνας στους 3-13 βαθμούς Κελσίου και στο Πικέρμι στους 2-12 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η θερμοκρασία θα έχει την μέγιστη τιμή της. Στην διάρκεια της ημέρας και καθώς θα πλησιάζει το μέτωπο θα σημειώνει σταδιακή υποχώρηση και από τις βραδυνές ώρες θα πέσει στους 2-3 βαθμούς Κελσίου.
Αρχικά της ημέρας ο άνεμος θα έχει Νοτιοδυτική διεύθυνση. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφεί σε Βόρεια διεύθυνση.
Η ένταση θα είναι τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες στα 3-4bf ενώ από το απόγευμα με την αλλαγή της διεύθυνσης σε Βόρεια η ένταση θα φτάνει τα 6bf.
H υγρασία θα πάρει τιμές στα 56%-97% και η ατμοσφαιρική πίεση θα πέσει σε τιμές στα 1002-1008.
Επαναλαμβάνω ότι το χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας γενικότερα στην Αττική θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , οι μέτριας έντασης χιονοπτώσεις κατά διαστήματα , οι παγεροί Βόρειοι άνεμοι. Από το Σάββατο καλό είναι να αποφεύγεται τις άσκοπες μετακινήσεις διότι λόγω των θερμοκρασιών ιδιαίτερα το Σάββατο θα έχουμε παγετό.
Αύριο θα δώσουμε ανάρτηση για τον καιρό του Σαββάτου στην περιοχή μας.
Ας δούμε στους επόμενους χάρτες την εκδήλωση των φαινομένων.
Βόρεια-Κεντρική Ελλάδα.
Νότια-Νοτιοανατολική Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου