Νέος χιονιάς είναι προ των πυλών για να πλήξει την χώρα μας.
Ας δούμε πρώτα τον αυριανό καιρό της περιοχής μας και στην συνέχεια με την βοήθεια των μετεωρολογικών χαρτών θα σας δώσουμε λεπτομερή ανάλυση της επερχόμενης κακοκαιρίας.
Αύριο Τετάρτη ο καιρός στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι αίθριος με αραιή παρουσία νεφώσεων τις πρώτες απογευματινές ώρες της ημέρας.
Η θερμοκρασία στην πόλη της Ραφήνας θα κυμανθεί στους 5-14 βαθμούς Κελσίου και στην πόλη του Πικερμίου στους 4-13 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Ο άνεμος μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες θα έχει Βορειοδυτική διεύθυνση και στην συνέχεια θα στραφεί σε Νοτιοδυτική. Η ένταση θα φτάνει τα 3-4bf.
Αυξημένη θα είναι η υγρασία η οποία θα κυμανθεί στα 54%-96%.
Οι ατμοσφαιρικές πιέσεις σε υψηλά επίπεδα.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Είναι το ύψος της τροπόσφαιρας που παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση του καιρού.
Ο χάρτης μας δείχνει ότι στην ατμόσφαιρα της Αρκτικής αλλά και της Σιβηρίας συγκεντρώνονται πολύ ψυχρές πολικές αέριες μάζες.
Με το σκούρο πορτοκαλί χρώμα απεικονίζεται ο Αζορικός αντικυκλώνας ο οποίος φέρει θερμές αέριες μάζες με υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις.
Βλέπουμε τώρα μία επέκταση του αντικυκλώνα προς την Βορειοδυτική Ευρώπη σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και κυρίως η επέκταση του είναι Δυτική. Καλύπτει δηλαδή την ατμόσφαιρα της Γαλλίας -Αγγλίας φτάνοντας μέχρι την Ισλανδία.
Δεξιά του αντικυκλώνα παρατηρείται με το ανοιχτό μπλε χρώμα η παρουσία ενός βαρομετρικού χαμηλού ενώ Νοτιότερα της Γροιλανδίας δημιουργείται και οργανώνεται ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό. Αυτό το παρατηρούμε και στον παρακάτω χάρτη.
Ας δούμε τώρα την εξέλιξη αυτής της υπάρχουσας ατμοσφαιρικής κατάστασης στην συνέχεια των ημερών της εβδομάδας.
Τα χαμηλά αυτά είναι πολύ ισχυρά και από την πορεία τους θα εξαρτηθεί ο καιρός πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και κατά επέκταση στην χώρα μας.
Η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών θα είναι ανατολική. Αυτό θα οδηγήσει σε Βορειοανατολική πορεία και την επέκταση του αντικυκλώνα. Βλέπετε ότι το πορτοκαλί χρώμα στην κουφή του μετακινήθηκε προς Βορειοανατολικά.
Αυτή η Βορειοανατολική επέκταση του αντικυκλώνα οδηγεί στην αρχή της δημιουργίας της κακοκαιρίας στην χώρα μας.
Οι πολικές αέριες μάζες γύρω από τον αρκτικό κύκλο δεν μπορούν να κατέλθουν Νότια λόγω της παρουσίας των πολύ υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων του αντικυκλώνα.
Το αποτέλεσμα είναι να εκτρέπονται ανατολικά προς την Σιβηρία και στην συνέχεια με την επιρροή του αεροχειμμάρου να κατέλθουν προς την Βαλκανική και Ιταλική Χερσόνησο.
Έτσι στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε πάνω από την χώρα μας το μπλε χρώμα που απεικονίζει τις κρύες αέριες μάζες.
Ας δούμε τώρα την συνέχεια αυτής της ατμοσφαιρικής κατάστασης.
Οι πολικές αέριες μάζες όπως βλέπουμε παραπάνω εισέρχονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα της χώρας μας ( με το μπλε χρώμα) και είναι τόσο κρύες που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο.
Αυτό το παρατηρούμε και στον επόμενο χάρτη.
Τώρα θα παρατηρήσουμε στον επόμενο χάρτη των 850hpa δηλαδή σε ύψος 1.500 μ από την επιφάνεια της θάλασσας το πόσο κρύες θα είναι οι μάζες αέρα που θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα τς χώρας μας.
Βλέπουμε ότι πάνω από την χώρα μας οι αέριες μάζες θα είναι καθαρά πολικής προέλευσης και αυτός ο ψυχρός αυλώνας θα καταλάβει όλη την ατμόσφαιρα της Ιταλικής και Βαλκανικής Χερσονήσου.
Η ακριβής θέση του αυλώνα θα εξαρτηθεί από την προσέγγιση του πολικού αεροχειμμάρου όπως απεικονίζεται παρακάτω.
Επειδή ο καιρός είναι ένα πολύ ευμετάβλητο φυσικό φαινόμενο η κίνηση του αεροχειμμάρου θα παίξει πολύ συγκεκριμένο ρόλο στην επικείμενη κακοκαιρία αλλά και στις περιοχές όπου θα πληγούν εντονότερα.
Συνοψίζοντας η χώρα μας από την ημέρα των Θεοφανίων και το Σαββατοκύριακο θα μπει κυριολεκτικά στην κατάψυξη και μάλιστα στην Βόρεια Ελλάδα θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες διψήφιων αριθμών.
Το ερώτημα όλων είναι τι θα συμβεί από πλευράς φαινομένων και μάλιστα χιονοπτώσεων.
Μέχρι τώρα αναλύσαμε ατμοσφαιρικά την υπάρχουσα κατάσταση η οποία υποστηρίζει μετεωρολογικός την εκδήλωση χιονοπτώσεων στην χώρα μας.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε στην περιοχή μας βαρομετρικό χαμηλό το οποίο εμπλουτισμένο με υδρατμούς και υποστηριζόμενο από την ανώτερη ατμόσφαιρα θα δώσει χιονοπτώσεις.
Ας παρατηρήσουμε τον παρακάτω χάρτη.
Με το μπλε χρώμα απεικονίζεται η κάθοδος του ψυχρού αυλώνα .
Παρατηρούμε με το γράμμα Χ την δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού Βορειοδυτικά της χώρας μας .
Αρχίζει επομένως η κακοκαιρία από την Πέμπτη και φαίνεται να έχουμε τρεις φάσεις.
Το βαρομετρικό αυτό χαμηλό θα οργανωθεί στο θαλάσσιο χώρο της Αδριατικής και θα δώσει από την Τετάρτη το απόγευμα χιονοπτώσεις στην Ιταλική Χερσόνησο.
Το χαμηλό από την Πέμπτη σταδιακά θα κινηθεί ανατολικά και θα προσεγγίσει τη χώρα μας από την Βορειοδυτική πλευρά.
Επομένως αρχικά θα πληγεί η Δυτική-Βορειοδυτική Ελλάδα με βροχές και χιονοπτώσεις σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Το βαρομετρικό χαμηλό θα συνοδεύεται από μεγάλης έντασης Νότιους ανέμους καθώς θα προσεγγίζει την χώρα μας.
Η πορεία του θα είναι να περάσει πάνω από την ατμόσφαιρα της Κεντρικής κυρίως Ελλάδας και να φτάσει ανατολικά στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους στο ύψος της Λέσβου όπως απεικονίζεται παρακάτω.
Βλέπετε την μετακίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που απεικονίζεται με το Χ κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Αυτό είναι το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας το οποίο θα δώσει βροχές στα δυτικά και χιονοπτώσεις στην Βόρεια Ελλάδα η οποίες κατά τόπους θα είναι πολύ έντονες.
Σχεδόν όλη η χώρα από το ύψος της Θήβας και Βορειότερα θα καλυφθεί από χιόνι.
Τώρα θα δούμε την δεύτερη φάση της κακοκαιρίας.
Σε αυτή τη φάση θα έχουμε μία κίνηση προς την Μαύρη θάλασσα και θα επηρεαστούν περιοχές της Βορειοανατολικής Ελλάδας με επίκεντρο την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μετακίνηση ατμοσφαιρικού συστήματος το οποίο θα κινηθεί Νοτιοανατολικά.
Επομένως μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου η κακοκαιρία θα πλήξει το σύνολο της χώρας με σφοδρές χιονοπτώσεις ενώ οι ορεινές περιοχές της Αττικής θα ντυθούν στα άσπρα και σε πιο χαμηλά ύψη θα έχουμε εκδήλωση χιονόνερου.
Η τρίτη φάση από το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι την Κυριακή θα αφορά την Νοτιοανατολική Ελλάδα.
Παρατηρούμε τον χάρτη παρακάτω.
Αυτό χρονικά τοποθετείται την ημέρα του Σαββάτου.
Η πολύ κρύα μάζα αρχικά εισέρχεται από τα Βορειοδυτικά.
Την παρασκευή η κρύα μάζα κατέρχεται νοτιότερα.
Το Σάββατο και ιδιαίτερα την Κυριακή παρατηρούμε παρακάτω πως ο νομός Αττικής στην ανώτερη του ατμόσφαιρα θα έχει πολικές αέριες μάζες.
Τώρα θα παρατηρήσουμε την θερμοκρασία πάνω από τον Ελλαδικό χώρο σε ύψος 1500 μ με διαδοχική χρονική σειρά.
ΣΥΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Πρόκειται για μία μεγάλη και οργανωμένη κακοκαιρία που από την Πέμπτη θα πλήξει την χώρα μας.
Τα στοιχεία που έχουν μετεωρολογικά κλειδώσει είναι τα εξής.
Αρχικά θα έχουμε στην Κεντρική και Νότια χώρα ισχυρούς ανέμους Νότιας διεύθυνση. Με το πέρασμα όμως του χαμηλού θα στραφούν σε Βόρειους και μάλιστα πολύ ισχυρούς. Αυτό θα συμβεί από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης. Στην Βόρεια Ελλάδα δεν θα έχουμε αλλαγή διεύθυνσης ανέμων.
Τα φαινόμενα χιονοπτώσεων θα πλήξουν όλη την Βόρεια Ελλάδα και όλη την Κεντρική Ελλάδα.
Η Δυτική Ελλάδα θα δεχτεί αρχικά βροχές οι οποίες αργότερα θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις.
Η θερμοκρασία θα πέσει δραματικά και θα σημειωθούν ελάχιστες τιμές στους -15 νμε -22 βαθμούς Κελσίου. Πολικό το κρύο και προσοχή στις μετακινήσεις.
Η Θεσσαλονίκη θα δεχτεί χιονόπτωση και μάλιστα έντονη ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία θα φτάσει αι τους -10 στα προάστια της πόλης.
Η Αθήνα θα πληγεί στην τρίτη φάση της κακοκαιρίας και είναι νωρίς με αυτά τα στοιχεία που αναλύουμε να δούμε την εκδήλωση των φαινομένων. Με σιγουριά θα πούμε ότι οι άνεμοι θα είναι παγεροί από την Παρασκευή το απόγευμα και μετά και η ένταση τους πολύ μεγάλη. Χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά του νομού περιμένουμε μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου καθώς και στα Βόρεια προάστια. Είναι ακόμη νωρίς αλλά παρατηρούμε μία υποτροπή της κακοκαιρίας για το Σάββατο το βράδυ προς την Κυριακή η οποία αν επιβεβαιωθεί η χιονόπτωση στην Αθήνα αλλά και σε όλο το λεκανοπέδιο είναι σίγουρη
Αυτό που θα εξετάζουμε κάθε ημέρα είναι την επίδραση του αεροχειμάρου στην κάθοδο της πολικής μάζας που θα καθορίζει και την ακριβή κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών
Μεγάλη προσοχή από την Πέμπτη το βράδυ στους δρόμους. Οι άσκοπες μετακινήσεις να περιοριστούν. Οι πολικές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα θα είναι τέτοιες που ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.
Στην Αθήνα από την Παρασκευή το απόγευμα και μέχρι την Κυριακή αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες για το Σάββατο στην Αθήνα θα είναι αρνητικές πράγμα που σημαίνει παγετός ενώ η μέγιστη θα είναι λίγους βαθμούς πάνω από το ο . Το ίδιο ισχύει και για την Κυριακή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου