Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 2/1/2017 ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε κυρίως την Ανατολική Ελλάδα έδωσε αξιόλογα φαινόμενα χιονοπτώσεων . Σχεδόν όλος ο νομός Αττικής δέχτηκε την χιονόπτωση όπως είχαμε ενημερώσει σε προγενέστερες αναρτήσεις μας.

Η περιοχή της Ραφήνας -Πικερμίου δέχτηκε χιονόπτωση με χιονόστρωση στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Το βαρομετρικό χαμηλό που έδωσε τα φαινόμενα απομακρύνθηκε νοτιοανατολικά  ενώ υψηλές βαρομετρικές πιέσεις καταλαμβάνουν χώρο πάνω από την ατμόσφαιρα της χώρας μας.

Πριν αναφερθούμε στην τάση του καιρού της νέας εβδομάδας θα αναλύσουμε τον καιρό αύριο Δευτέρα στην περιοχή μας.

Αύριο στην περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου θα έχουμε αίθριο καιρό με παρουσία ήλιου σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Αραιές νεφώσεις θα εμφανίζονται κατά διαστήματα στον ουρανό της περιοχής μας.




Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο ως προς την μέγιστη τιμή και θα κυμανθεί στην πόλη της Ραφήνας στους 1-11 βαθμούς Κελσίου και στην πόλη του Πικερμίου στους 0-10,5 βαθμούς Κελσίου.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ανώτερη ατμόσφαιρα οι ψυχρές αέριες μάζες θα διατηρηθούν. Αποτέλεσμα αυτής της παραμονής θα είναι τις πρώτες πρωινές και βραδυνές ώρες το κρύο να είναι έντονο.

Η υγρασία θα έχει υψηλά επίπεδα και θα πάρει τιμές στα 48%-90%
Η ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή θα κυμανθεί στα 1023-1025hpa.

Ο άνεμος αύριο μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες θα έχει Βορειοδυτική διεύθυνση με ένταση στα 2-3bf.
Από το απόγευμα θα αλλάξει διεύθυνση σε Νοτιοδυτική με την ίδια ένταση.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας οι καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν στο αυριανό μοτίβο με τους ανέμους να έχουν Νοτιοδυτική διεύθυνση. Στην περιοχή μας σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν διαφαίνονται εκδηλώσεις φαινομένων 

Το ενδιαφέρων του καιρού εστιάζεται από την ημέρα των Θεοφανίων και μετά.

Στον Αρκτικό κύκλο συγκεντρώνονται πολικής προέλευσης αέριες μάζες.
Από το απόγευμα της Πέμπτης παρατηρούμε ότι ο Αζορικός αντικυκλώνας που υποχώρησε σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη οργανώνεται με υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις και αρχίζει την επέκταση του σε Βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.



Την η μέρα των Θεοφανίων η επέκταση του θα φτάσει σε πολύ Βορειότερα πλάτη και θα καλύψει την ατμόσφαιρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης με τάση να κινηθεί Βορειοανατολικά. 
Αυτή η ατμοσφαιρική κίνηση θα δώσει το έναυσμα των πολικών αερίων μαζών να κινηθούν ανατολικά προς την Ρωσική πεδιάδα και στην συνέχεια λόγω της κίνησης του αεροχειμάρου να κατέλθει νοτιότερα προς την Βαλκανική Χερσόνησο.


Θα δείξουμε τώρα μέσα από χάρτες του meteoclub την κάθοδο αυτών των πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την χώρα μας.



Με το κόκκινο πλαίσιο πάνω στον χάρτη σκιαγραφείται το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα εισέλθει από ανατολικά στην χώρα μας και θα επηρεάσει πάλι κυρίως την Ανατολική Ελλάδα με φαινόμενα βροχών και χιονοπτώσεων. Επειδή είναι πολύ νωρίς ακόμη τα φαινόμενα μπορεί να επεκταθούν και σε περισσότερα μέρη της χώρας μας.




 Με την κάθοδο των πολικής προέλευσης μαζών θα έχουμε την δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού όπως απεικονίζεται μέσα στο πλαίσιο της μαύρης γραμμής.

Η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών απεικονίζεται επίσης στον Ιταλικό μετεωρολογικό χάρτη παρακάτω με το μπλε χρώμα πάνω από την χώρα μας.



Από την επεξεργασία των ensemple διαπιστώνουμε επίσης την μεταβολή του καιρού από την ημέρα των Θεοφανίων και μετά.






Γενικότερα ο Ιανουάριος θα μπει με χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και μέχρι τα μισά του όπως καταγράφεται στον παρακάτω Ευρωπαϊκό χάρτη θα έχουμε αρκετές κρύες ημέρες.



Συμπερασματικά 

Η εβδομάδα θα χωριστεί καιρικά σε δύο μέρη.

Μέχρι τα Θεοφάνια θα έχουμε κρύο τις πρωινές και βραδυνές ώρες ενώ οι άνεμοι θα έχουν Νοτιοδυτική-Δυτική διεύθυνση.

Από την ημέρα των Θεοφανίων και μετά θα έχουμε κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την ενίσχυση των Βορείων ανέμων. Η δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού και η κίνηση του θα  οδηγήσει σε εκδήλωση βροχών και χιονοπτώσεων που δεν μπορούμε από τώρα να τις αποκωδικοποιήσουμε αφού αυτές τις μετεωρολογικές παραμέτρους που σχετίζονται με την θέση του χαμηλού και την υποστήριξη του στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα τις γνωρίζουμε σε επόμενα χρονικά διαστήματα.

Σ Α Σ  Ε Υ Χ Ο Μ Α Ι   Κ Α Λ Η  Χ Ρ Ο Ν Ι Α   Μ Ε   Υ Γ Ε Ι Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου