Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ κρύος μήνας που έσπασε πολλά ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Είχαμε έντονες χιονοπτώσεις σε περιοχές που είχαν να δουν χιόνι τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Θερμοκρασίες ως προς την ελάχιστη τιμή σημείωσαν ρεκόρ τελευταίας δεκαετίας. Η διάρκεια των φαινομένων ήταν πρωτόγνωρη για πολλές περιοχές.

Ο Φεβρουάριος μπαίνει με καλές καιρικές συνθήκες στο σύνολο της χώρας. Υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις θα υπάρχουν πάνω από την ατμόσφαιρα της χώρας μας και ο καιρός θα είναι αίθριος με παρουσία αραιών νεφώσεων τις πρώτες ημέρες του μήνα μέχρι και τις 6/2/2017.

Σταδιακά η θερμοκρασία ως προς την μέγιστη τιμή θα ανεβαίνει και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες με τον ήλιο να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό. Πολύ λίγες περιοχές κυρίως της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν περισσότερες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης βροχών καθαρά τοπικού χαρακτήρα.

Θα μπορούσαμε αυτές τις ημέρες να τις χαρακτηρίσουμε ως αλκυονίδες.

Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την τάση του καιρού μέχρι το πρώτο μισό του μήνα με την βοήθεια των μετεωρολογικών χαρτών.

Ας δούμε πρώτα τον χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας πάνω από τον αρκτικό κύκλο και διαδοχικά θα δούμε την τοποθέτηση των πολικών αερίων μαζών.



Παρατηρούμε στον παραπάνω χάρτη δύο βασικά πράγματα. Δύο πόλους πολικών αερίων μαζών πάνω από την ατμόσφαιρα του αρκτικού κύκλου.

Με το κόκκινο βέλος βλέπουμε την τάση να ανέλθουν από την Πέμπτη και μετά θερμότερες αέριες μάζες οι οποίες προσεγγίζουν την ατμόσφαιρα της Νότιας Μεσογείου και σίγουρα και της Ελλάδας

Συνεχίζουμε χρονικά την παρατήρηση του μετεωρολογικού χάρτη παρακάτω.



. Βλέπετε ότι οι θερμές αέριες μάζες οι οποίες απεικονίζονται με το κίτρινο χρώμα εκτοπίσουν τις ψυχρές αέριες μάζες βορειότερα και καταλαμβάνουν το σύνολο της ατμόσφαιρας της Νότιας Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει ότι από την ΠΈΜΠΤΗ 2/2/2017 η θερμοκρασία σταδιακά στην μέγιστη τιμή της θα ανεβαίνει μέχρι και το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο τις πρώτες πρωινές ώρες και τις βραδυνές η ψύχρα θα είναι αισθητή ενώ η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.



Στην Βόρεια και ιδιαίτερα στην Βορειοανατολική Ελλάδα η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι μικρή σε σχάση με την υπόλοιπη χώρα.

Συνεχίζουμε την χρονική πορεία .



Η χώρα μας μπαίνει σε ένα πεδίο υψηλών πιέσεων που θα δίνουν έναν καλό καιρό από άποψη απουσίας φαινομένων.
Αυτό που θέλω να δείτε παραπάνω είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται δυτικά της Βορειοδυτικής Ευρώπης και το οποίο από τις 4/2/2017  θα αναδιατάξει τα ατμοσφαιρικά συστήματα πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Παρατηρούμε επίσης στα Νοτιοδυτικά του Ατλαντικού Ωκεανού σε χαμηλό όμως ύψος την σταδιακή ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Αζορικού αντικυκλώνα.

Ας δούμε τώρα μέσω χαρτών ανώτερης ατμόσφαιρας την πορεία του καιρού στην χώρα μας.



 Αύριο Πέμπτη παρατηρούμε ότι η χώρα μας βρίσκεται κάτω από ισχυρό πεδίο υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων θα δίνει ηλιόλουστες ημέρες με απουσία μεγάλων νεφώσεων στον  ουρανό.
Αυτό όμως που μας προβληματίζει είναι η παρουσία πολύ βαθιού βαρομετρικού χαμηλού στα Δυτικά της Αγγλίας με ατμοσφαιρικές πιέσεις πολύ χαμηλές στα 965hpa. Θα πρέπει να δούμε την πορεία αυτού του χαμηλού το οποίο μπορεί να αλλάξει όλη την ζωνική κυκλοφορία .



Μέχρι και την Κυριακή η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από αντικυκλωνικές συνθήκες. Επομένως μιλάμε για αύξηση της θερμοκρασίας και απουσία φαινομένων.
Το βαρομετρικό χαμηλό που είχαμε αναφέρει επεκτείνεται Νοτιοανατολικά από το ύψος της Αγγλίας προς την Κεντρική Ευρώπη  . Απεικονίζεται με το σκούρο μπλε χρώμα και η επέκταση του με το ανοικτό μπλε χρώμα. Ο Αζορικός αντικυκλώνας σε χαμηλότερο ύψος που απεικονίζεται με το πορτοκαλί χρώμα και το κόκκινο στο κέντρο του αυξάνει τις ατμοσφαιρικές πιέσεις στα 1030hpa που σημαίνει ότι μας δίνει υποψίες για ενίσχυση του και πιθανή αργότερα επέκταση του σε Βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.
Ενδιαφέρον στον παραπάνω χάρτη αποτελεί το πράσινο χρώμα στην Βόρεια Σκανδιναβική Χερσόνησο. Σημαίνει ότι σε αυτήν την περιοχή έχουμε υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις και επομένως οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης δεν μπορούν να κινηθούν ανατολικά αφού εμποδίζονται από αυτές.
Το αποτέλεσμα είναι να βρουν δίοδο μέσω της Κεντρικής Ευρώπης που επικρατούν σε ατό το χρονικό διάστημα στην χώρα μας.




Συνεχίζουμε την ανάλυση μας μέσω χαρτών.



Από τις 6/2/2017 διαγράφεται μία αναδιάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων.
Παρατηρούμε στον παραπάνω χάρτη ότι το βαρομετρικό χαμηλό που προαναφέραμε στο ύψος της Κεντρικής Ευρώπης αποκόπηκε και σταδιακά κατέρχεται στην Κεντρική Μεσόγειο επηρεάζοντας κυρίως την  Ιταλική Χερσόνησο με βροχές και χιονοπτώσεις.
Την ίδια χρονική στιγμή ο Αζορικός αντικυκλώνας που που προαναφέραμε και ο οποίος έχει ισχυροποιηθεί αρχίζει την επέκταση του προς την Βορειοδυτική Ευρώπη στο ύψος της Αγγλίας . Η συνιστώσα της επέκτασης του είναι αυτή την φορά κυρίως δυτική.

Επομένως από τις 5-6/2/2017 η Ιταλική Χερσόνησο θα δέχεται βροχές και χιονοπτώσεις με την δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα οργανωθεί στα νερά της Μεσογείου και θα εμπλουτιστεί με αρκετούς υδρατμούς. Το χαμηλό αυτό θα συνοδεύεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα από ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα έχουν κατέλθει από την Κεντρική Ευρώπη.

Η μετακίνηση του χαμηλού στην συνέχεια θα είναι ανατολική προς την χώρα μας την οποία θα προσεγγίσει από τα δυτικά με βροχές , καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στις ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Επομένως από τις 6/2/2017  αλλά κυρίως από τις 7/2/2017 θα έχουμε βροχές στην χώρα μας.





Από τις 10/2/2017 θα έχουμε αναδιάταξη των συστημάτων με επέκταση του Αζορικού αντικυκλώνα και μετακίνηση χαμηλού στην χώρα μας που θα δίνει φαινόμενα βροχών και χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Άρα συμπερασματικά
μέχρι και την Δευτέρα 5/2/2017 θα έχουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες λόγω παρουσία υψηλών πιέσεων στην περιοχή μας.



Από τις 6/2/2017 θα έχουμε σταδιακή προσέγγιση βαρομετρικού χαμηλού από τα Νοτιοδυτικά με βροχές.




Δείτε την απεικόνιση των φαινομένων στον παραπάνω χάρτη και τις περιοχές που προσεγγίζει το χαμηλό.

Το χαμηλό απεικονίζεται με κύκλο και στον παρακάτω χάρτη.



Από τις 10/2/2017 και μετά θα έχουμε πάλι εκδήλωση φαινομένων που θα μας προσεγγίζουν από τα δυτικά.



Οι βροχές θα έρχονται από τα Νοτιοδυτικά ενώ χιονοπτώσεις θα πέφτουν και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητής διεύθυνσης και μάλιστα η ένταση τους στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι αρκετά ισχυρή.

Ας χαρούμε τις ηλιόλουστες ημέρες αυτής της εβδομάδας και από την επόμενη αναλυτικά θα δούμε την προσέγγιση των συστημάτων αλλά και την πιθανή διαφοροποίηση τους.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου