Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣΡΑΣ


O Φεβρουάριος ξεκίνησε με ήπιες καιρικές συνθήκες.
Μέχρι και την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος με παρουσία νεφώσεων στον ουρανό. Λίγες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ανατολικού Αιγαίου θα έχουν εκδήλωση βροχών.

Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.
Οι καλές καιρικές συνθήκες των ημερών αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως Αλκυονίδες ημέρες. Αναφέρω ότι θα μπορούσαν γιατί οι Αλκυονίδες ημέρες χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 15-17 βαθμών Κελσίου, και καθαρό ουρανό χωρίς δημιουργία νεφώσεων αφού την δεδομένη χρονική στιγμή επικρατούν στην ατμόσφαιρα της χώρας υψηλές βαρομετρικές πιέσεις.
Οι μέρες αυτές έχουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά εκτός από την απουσία νεφώσεων που σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι μεγάλες. Για αυτό χρησιμοποιώ τον όρο θα μπορούσε.

Ας δούμε τον παρακάτω χάρτη.



Βλέπετε με το πορτοκαλί χρώμα του ήλιου να καλύπτεται όλη η ατμόσφαιρά της χώρας μας. Επομένως μέχρι την Κυριακή θα έχουμε υψηλές βαρομετρικές πιέσεις και απουσία εκδήλωσης φαινομένων. Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές θα αγγίξει τους 17 βαθμούς και στην Νότια Ελλάδα και τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Επομένως ας χαρούμε τον καιρό του Σαββατοκύριακου γιατί η νέα εβδομάδα μας επιφυλάσσει αρκετές καιρικές εκπλήξεις όχι και τόσο ευχάριστες.

Ο καιρός στην Ραφήνα το Σαββατοκύριακο θα είναι αίθριος με παρουσία νεφώσεων στον ουρανό.
Οι άνεμοι θα είναι Δυτικής-Νοτιοδυτικής διεύθυνσης με ένταση που δεν θα ξεπερνά τα 3-4bf.

Χαρακτηριστικό του Σαββατοκύριακου στην περιοχή μας θα είναι οι υψηλές τιμές της υγρασίας οι οποίες θα κυμαίνονται στα 56%-98%.

Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο τόσο ως προς την μέγιστη αλλά και ως προς την ελάχιστη τιμή θα κυμανθεί στους 8-17 βαθμούς Κελσίου στην Ραφήνα και στους 7-16 βαθμούς στο Πικέρμι αντίστοιχα.

Θα προσπαθήσουμε τώρα να σκιαγραφήσουμε  τον καιρό της επόμενης εβδομάδας αφού πρώτα δούμε τι καιρικές συνθήκες επικρατούν στην γειτονιά της χώρας μας.

Παρατηρούμε προσεκτικά τον παρακάτω χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας σε ύψος περίπου 1500 μ.



Η χώρα μας βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων χωρίς παρουσία βαρομετρικού χαμηλού γεγονός που σημαίνει καλές ηλιόλουστες καιρικές συνθήκες.
Στον χάρτη παρατηρούμε δύο μεγάλα και βαθιά βαρομετρικά χαμηλά με χαμηλές πιέσεις στα 966hpa και 975hpa αντίστοιχα.
Τα βαρομετρικά χαμηλά βρίσκονται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό δυτικά της Αγγλίας και θα επηρεάσουν την ατμοσφαιρική κατάσταση της Ευρώπης και κατά συνέπεια και της χώρας μας.

Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζονται τα δύο βαρομετρικά χαμηλά.



Τα δύο χαμηλά έχουν το κέντρο τους στο γράμμα Β. Το πρώτο χαμηλό βρίσκεται στα δυτικά της Ιταλικής Χερσονήσου και θα δώσει εκεί βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το δεύτερο χαμηλό ακολουθεί σε μία σχετική απόσταση.

Ας δούμε τώρα την εκδήλωση φαινομένων του πρώτου χαμηλού το Σαββατοκύριακο.




Με το πράσινο απεικονίζεται η περιοχή όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα βροχών αλλά και χιονοπτώσεων στην Ιταλική Χερσόνησο. Το σύστημα θα συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας που απεικονίζεται με την μπλε γραμμή.

Θα δούμε την περιοχή εκδήλωσης των φαινομένων για το Σαββατοκύριακο και από άλλον μετεωρολογικό χάρτη.



 Οι άνεμοι που συνοδεύουν το χαμηλό έχουν μεγάλη ένταση και στροβιλίζονται γύρω από αυτό.

Τα φαινόμενα είναι έντονα όπως απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη και έχουν υποστήριξη και από την ανώτερη ατμόσφαιρα.




Είπαμε ότι η χώρα μας το Σαββατοκύριακο θα έχει αίθριο καιρό με παρουσία νεφώσεων εκτός από λίγες περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Στην Αττική όπως βλέπουμε και από το διάγραμμα της ραδιοβολίδας.









οι νεφώσεις θα είναι μεσαίου και υψηλού ύψους αφού όπως παρατηρείται οι δύο γραμμές, η μπλε και η κόκκινη ενώνονται σε μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα και αυτό υποδείχνει την απουσία φαινομένων.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής έχουμε ασφαλή πρόγνωση των καιρικών συνθηκών για την περιοχή μας αλλά και γενικότερα για την χώρα μας.

Η νέα εβδομάδα παρουσιάζει μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον και θα πούμε ότι μέχρι την Τετάρτη οι πιθανότητες της πρόγνωσης είναι αρκετά μεγάλες ενώ από την Τετάρτη και μετά δείχνουμε μόνο την τάση του καιρού . Η αλλαγή του καιρικού σκηνικού θα είναι δεδομένη μέχρι την Τετάρτη αλλά η ακριβή χρονική εκδήλωση των φαινομένων θα αποκρυσταλλωθεί το απόγευμα της Κυριακής όπου θα γνωρίζουμε ακριβώς την ταχύτητα του συστήματος αλλά και την ακριβή τροχιά του.


Θα αναλύουμε στην συνέχεια τον καιρό με συνδυασμό τριών ειδών μετεωρολογικών χαρτών ώστε να δούμε την αλλαγή του καιρικού σκηνικού.

Ας ξεκινήσουμε την καιρική μας περιήγηση από τον μετεωρολογικό χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας στα 1500 μ για την Δευτέρα 6/2/2017.



Παρατηρούμε με το μπλε χρώμα την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από την Αγγλία προς την Γαλλία καταλήγοντας λίγο δυτικά της Ιταλικής Χερσονήσου. Στο ακριβές άκρο του μπλε χρώματος δυτικά της Ιταλίας στο ύψος της Κεντρικής Μεσογείου κοντά στον κόλπο της Γένοβας θα έχουμε την δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα οργανωθεί και θα βαθαίνει εμπλουτισμένο με υδρατμούς από τα νερά της Μεσογείου. Το χαμηλό θα αρχίζει να κινείται ανατολικά.

Ας δούμε τώρα τον χάρτη επιφάνειας όπου θα απεικονιστεί το βαρομετρικό χαμηλό.



Επομένως την Δευτέρα βλέπετε παραπάνω με τους μπλε κύκλους την σταδιακή προσέγγιση του βαρομετρικού χαμηλού από τα Βορειοδυτικά της χώρας μας. Το κέντρο του είναι ο εσωτερικός μπλε κύκλος που βρίσκεται Νότια της Ιταλικής Χερσονήσου. Οι πολύ μικρή απόσταση των μπλε γραμμών υποδηλώνει την ισχυρή ένταση των ανέμων που το συνοδεύουν.

Προσεκτικά παρατηρούμε τώρα τον παρακάτω μετεωρολογικό χάρτη φαινομένων για την Δευτέρα..



Με το μπλε χρώμα απεικονίζονται ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές ενώ με το πράσινο-κίτρινο απεικονίζονται ισχυρής έντασης βροχές.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η προσέγγιση της κακοκαιρίας την Δευτέρα θα έρθει από τα Δυτικά όπως από τα Δυτικά στον προηγούμενο χάρτη με τις μπλε γραμμές απεικονίσαμε το βαρομετρικό χαμηλό.

Η Δυτική Ελλάδα θα δεχτεί βροχές και καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές την Δευτέρα ενώ περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και Ηπείρου θα δεχτούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές.

Στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας μας θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώνουν λόγω της προσέγγισης του χαμηλού.

Εδώ θα επιστήσω την προσοχή ότι σήμερα 3/2/2017 αναλύουμε τα καιρικά δεδομένα. Η ακριβής χρονική προσέγγιση είπαμε ότι αποκρυσταλώνεται την Κυριακή. Το σίγουρο είναι η προσέγγιση της κακοκαιρίας από τα δυτικά και η έναρξη βροχών στην Δυτική Ελλάδα.

Το κύμα της κακοκαιρίας από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και προς τις βραδυνές θα επεκτείνεται σταδιακά και στις Κεντρικές , Νότιες και Ανατολικές περιοχές.

Ας δούμε πρώτα στον χάρτη επιφανείας την θέση του βαρομετρικού χαμηλού στην χώρα μας.



Βλέπουμε ότι το χαμηλό κατηφόρισε προς το Ιόνιο Πέλαγος με το κέντρο του να είναι Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει ότι βροχές και καταιγίδες θα έχουν σίγουρα οι Νότιες και Κεντρικές περιοχές της χώρας μας και κατά συνέπεια και ο νομός Αττικής.Οι Νότιοι άνεμοι θα είναι ισχυροί στο Ιόνιο Πέλαγος και θα αγγίζουν τα 6-7bf ενώ στο Αιγαίο θα αγγίζουν τα 5-6bf.

Ας δούμε τώρα τον χάρτη φαινομένων για την Τρίτη.




Παρατηρείτε ότι όλος σχεδόν ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας μας θα δέχεται βροχές μέτριας έως ισχυρής έντασης ενώ σε πολλές περιοχές θα σημειώνονται καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές περιοχές γύρω από την οροσειρά της Πίνδου. Διαφαίνεται προς το παρόν ότι οι Κυκλάδες στο πρώτο μισό τουλάχιστον της Τρίτης να μην δέχονται φαινόμενα.

Την Τετάρτη θα έχουμε εκδήλωση φαινομένων βροχών σε πολλές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής καθώς και της περιοχής της Ραφήνας-Πικερμίου.

Το χαρακτηριστικό της ημέρας θα είναι ότι από τις απογευματινές ώρες και μετά και από τα Βόρεια προς τα Κεντρικά τμήματα της χώρας και σταδιακά και στα Νότια οι άνεμοι θα στραφούν σε Βόρειους.

Θα δούμε τον χάρτη επιφανείας την Τετάρτη για να δούμε τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού.




Το κέντρο του χαμηλού που απεικονίζεται με τον  εσωτερικό μπλε κύκλο και ατμοσφαιρική πίεση στα 1007hpa  βρίσκεται πλέον Νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ από το ύψος της Αττικής και Βορειότερα έχουμε την σταδιακή είσοδο πιο κρύων μαζών αφού με τις κόκκινες γραμμές υποδηλώνεται ο Βόρειος άνεμος.
Τα φαινόμενα βροχών θα συνεχιστούν και στην Αττική όπου θα έχουμε σύγκληση θερμών ανέμων ( η τελευταία μπλε γραμμή) με ψυχρές αέριες μάζες( η πρώτη κόκκινη  γραμμή) και τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Από την Τετάρτη θα έχουμε σταδιακή πτώση τς θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Από την Πέμπτη και μετά λόγω του γεγονότος ότι ο καιρός είναι το πιο ευμετάβλητο φυσικό φαινόμενο η πρόγνωση δεν είναι επισφαλής .
Ωστόσο μπορούμε να δούμε με τις τωρινές παραμέτρους και τα μετεωρολογικά μοντέλα την τάση του καιρού.

Είπαμε αρχικά στην ανάρτηση μας ότι θα μας απασχολήσουν δύο βαρομετρικά χαμηλά την νέα εβδομάδα. Το πρώτο το αναλύσαμε διεξοδικά. Το δεύτερο θα μας προσεγγίσει από τα μέσα και μετά με την διαφορά ότι ψυχρές αέριες μάζες θα έχουν εισέλθει στην ανώτερη ατμόσφαιρα της χώρας μας.

Ας δούμε τον χάρτη εκδήλωσης φαινομένων στις 10/2/2017.



Βλέπουμε πάλι την προσέγγιση και του δεύτερου βαρομετρικού χαμηλού να γίνεται από τα Δυτικά με βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας. έχουμε όμως επισημάνει ότι στην ανώτερη ατμόσφαιρα έχουν εισέλθει ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα μετατρέπουν στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα τις βροχές σε χιονοπτώσεις.

Ας δούμε αυτήν την καιρική μεταβολή από τον μετεωρολογικό χάρτη των 1450 μ πάνω από την επιφάνεια.


 
Από την Τετάρτη παρατηρούμε ότι οι ψυχρές αέριες μάζες που απεικονίζονται παραπάνω με το μπλε χρώμα κατηφορίζουν προς την χώρα μας και σταδιακά ο υδράργυρος υποχωρεί στην Βόρεια Ελλάδα και στην συνέχεια και στην υπόλοιπη.

Ας δούμε και τον επόμενο μετεωρολογικό χάρτη στο ίδιο υψόμετρο.


 Βλέπετε ότι ψυχρές αέριες μάζες καλύπτουν από τις 11/2/2017 και μετά το σύνολο της ατμόσφαιρας της χώρας μας. Στα δυτικά της Πορτογαλίας ο Αζορικός αντικυκλώνας δείχνει να επεκτείνεται σε Βορειοανατολική τροχιά σε Βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτό σημαίνει ότι το έντονο μπλε χρώμα που απεικονίζει πολύ κρύες αέριες μάζες στην Ρωσική πεδιάδα διαφαίνεται να κατέρχεται προς την Βαλκανική Χερσόνησο και κατά επέκταση προς την χώρα μας.  Μένει να το δούμε αν συμβεί όπως το παρατηρούμε τώρα.

Ας δούμε τώρα σε άλλον χάρτη την εκδήλωση φαινομένων στην χώρα μας.



Μιλάμε για τις 11/2/2017 περίπου και βλέπουμε πως η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την εκδήλωση φαινομένων βροχών και χιονοπτώσεων σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η αλλαγή της θερμοκρασίας και η πτώση της παρατηρείται επίσης και από τους επόμενους δύο μετεωρολογικούς χάρτες.



Επομένως από την Τετάρτη εισέρχονται αρχικά ψυχρές αέριες μάζες στην Βόρεια Ελλάδα και σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε τον χρόνο που θα κατέλθουν και στις Νότιες περιοχές της χώρας.

Τώρα θα δούμε λίγο τα ανσάμπλς που επιβεβαιώνουν τα μετεωρολογικά δεδομένα.


 

Είκοσι διαφορετικά μοντέλα με διαφορετικές μετεωρολογικές παραμέτρους τρέχουν μαζί. Παρατηρείτε ότι όλες οι γραμμές για τρεις ημέρες είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη. Αυτό σημαίνει ασφαλή πρόγνωση του καιρού. Από την τρίτη ημέρα και μετά παρατηρείτε ότι οι γραμμές αποκλίνουν μεταξύ τους. Άρα από το χρονικό διάστημα των τριών ημερών η πρόγνωση δεν είναι επισφαλής αλλά καταγράφει μόνο την τάση του καιρού.

Κλείνοντας να πούμε ότι θα 
έχουμε ένα πολύ καλό καιρικά Σαββατοκύριακο με υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.
Από την Δευτέρα και από τα δυτικά ο καιρός χαλάει με βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.
Από της απογευματινές προς βραδυνές ώρες της Δευτέρας η κακοκαιρία επεκτείνεται σχεδόν σε όλη την χώρα.
Η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι στο σύνολο τους βροχερές ημέρες και για την Αττική.

Από τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης θα έχουμε στροφή των ανέμων σε Βόρειους και σταδιακά από την Πέμπτη θα εισέρχονται ψυχρές αέριες μάζες στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Ο συνδυασμός των ψυχρών αερίων μαζών και η προσέγγιση του δεύτερου βαρομετρικού χαμηλού θα δώσει φαινόμενα τα οποία είναι νωρίς να τα εξακριβώσουμε.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου